Arama

Osmanlı’da kadın öğretmen yetiştiren kurum: Darülmuallimat

Kız öğretmen okulları, Tanzimat devrinde kızlara ait mekteplerin faaliyete geçmesi üzerine kadın öğretmen yetiştirmek için açılmıştı. 1870 yılında Osmanlı Devleti'nde açılan bu okullara 'Darülmuallimat' adı verildi. Büyük ve köklü bir eğitim hamlesi olarak görülen bu okullar kız çocuklarının eğitimi noktasında atılmış radikal bir adımdı.

  • 8
  • 13
HANGİ DEĞİŞİKLİKLERE TABİ TUTULDU?
HANGİ DEĞİŞİKLİKLERE TABİ TUTULDU?

Bu sebeple Darülmuallimat'a hazırlık olmak üzere 6 yıllık ibtida ve rüşdi sınıflardan oluşan inas rüşdiye mektebine denk gelen ihtiyat kısmı teşkil edilmiştir.

💠 Darülmuallimat kısmının eğitim süresi 3 yıl şeklinde düzenlenmişti. Bu bölüme de "Aliye" ismi verilmişti. Böylece eğitim mantalitesi belli bir sisteme dayanmış oldu.

  • 9
  • 13
EĞİTİMCİLER VE AYDINLAR DARÜLMUALLİMATLAR HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORDU?
EĞİTİMCİLER VE AYDINLAR DARÜLMUALLİMATLAR HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORDU?

Darülmuallimatların eğitim sistemi hususunda pek çok tartışmalar ortaya atılmıştı. Dönemin aydınları ve eğitimcileri bu kurumların eğitim sistemini yetersiz buldukları için bir düzenlenmeye tabi tutulması gerektiğini düşünüyorlardı.

💠 Eğitimciler iyi öğretmen yetiştirilememesi ve mevcut kız okulların programlarının yanlış düzenlenmesi sonucunda açılan kız okullarından istenilen verimin sağlanamadığını ileri sürmekteydi.

🔍 Dünya Kadınlar Günü'nün acı hikayesi

  • 10
  • 13
TAŞRAYA GÖNDERİLMEK ÜZERE ÖĞRETMEN YETİŞTİREN KURUM: LEYLİ DARÜLMUALLİMAT
TAŞRAYA GÖNDERİLMEK ÜZERE ÖĞRETMEN YETİŞTİREN KURUM: LEYLİ DARÜLMUALLİMAT

Söz konusu tartışmalar sonucu Maariz Nezareti sorunun halledilmesi için 1910 - 11 yılından itibaren bazı girişimlerde bulunmuştu.

💠 Günümüzde olduğu gibi Osmanlı döneminde de öğretmenlerin yoğun olarak İstanbul'da görev yapma talepleri devleti zora sokmuştur.

💠 Böylece dönemin Maarif Nazırı Emrullah Efendi, Maarif Nezareti'nin kontrolünde öğretmen olarak yetişecek kızları taşradaki okullarda istihdam edebilmek için Leyli Darülmuallimat açılmasına karar verdiklerini bildirir.

Leyli ne demek?

Leyli yatılı yani, akşamlı okula verilen isimdir.

  • 11
  • 13

Fatih Çarşamba'da bulunan Leyli Kız Sanayi Mektebi'nin bünyesinde taşradaki rüşdiyelere öğretmen yetiştirmek üzere Leyli Muallimat'ın ilk sınıfı açıldı.

💠 Nehari Darülmuallimat kapandı Leyli Kız Sanayi Mektebi ile Leyli Darülmuallimat birleştirilerek, Çapa'daki Derviş Paşa Konağı'na taşındı ve Leyli Darülmuallimat adını aldı.

🔍 Türkiye'de ilkleri başaran kadınlar

  • 12
  • 13
LEYLİ DARÜLMUALLİMAT İLK AÇILDIĞINDA BEKLENİLEN TALEBİ GÖRMEDİ
LEYLİ DARÜLMUALLİMAT İLK AÇILDIĞINDA BEKLENİLEN TALEBİ GÖRMEDİ

Bu okullar açılırken burada yetiştirilen öğretmenlerin isterlerse kendi çocuklarını yetiştirecekleri, isterlerse memleketin bu okullara ne kadar muhtaç olduğunu düşünerek özel ana mektepleri açacakları, hatta fedakar olanların ise Anadolu'ya gidip, orada açılan ana mekteplerinde öğretmenlik yapacakları düşünülmüştü.

💠 Oysa bu okula pek rağbet olmadı. Maalesef ki okul açıldıktan sonra okula kayıt yaptıran kişi sayısı yalnızca 6 idi. Daha sonrasında kayıtlar 23'e kadar çıkmıştı. Ertesi yıl 1914-1915 eğitim öğretim yılında ise rağbet artış göstermişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN