Arama

Osmanlı'da Kurban Bayramı nasıl idrak edilirdi?

Son yıllarda bayram denildiğinde artık birçok kişinin aklına beraberlik, yardımlaşma duygusu değil tatil gelmeye başladı. Peki, hep böyle miydi? İslam dinine özgü olan Kurban Bayramı, Osmanlı kültür hayatında önemli bir yer tutardı. Sizler için, 13 maddede Osmanlı'da Ramazan Bayramı'nı derledik.

  • 12
  • 13
KURBAN NASIL KESİLİRDİ?
KURBAN NASIL KESİLİRDİ?

Kurbanı keserken beline yeni ipekli futa (önlük) kuşanan hane sahibine, özel olarak bilenmiş bıçağı çok önceden hazır edilirdi. Şimdilerde ihmal ettiğimiz hayvanın gözlerini bağlamak, kurban kesme işleminin ayrılmaz bir parçasıydı. Bu iş için özel olarak 5-10 parça astar hazırlanırdı. Nihayet arife günü, ölmüşlerin ruhlarına kurbanlar kesilerek bayrama giriş yapılırdı. Hane sahibi vekaletini verdikten sonra tekbir getirilerek kurbanlar kesilirdi.

Her kesimden sonra tek tek kendisi adına kurban kesilen kişinin ruhuna Fatiha suresi gönderilirdi. Ön kurbanların eti o hanede yenmez, hepsi fakir fukaraya dağıtılırdı.

  • 13
  • 13
CAMİLERDE HEDİYELER DAĞITILIRDI
CAMİLERDE HEDİYELER DAĞITILIRDI

Bayramdan önce subaylara ve memurları birer maaş ikramiye dağıtılırdı. Ayasofya, Sultanahmet, Süleymaniye ve Fatih gibi büyük camilerde ulemaya kürk bahası veya iftariye adı altında hediyeler dağıtılırdı. Cezasının üçte ikisini çekmiş mahkumların bir kısmı bayram vesilesiyle affedilirdi. Bayramlarda askere şeker, kuzu eti, helva ve salata verilirdi.

Zaptiyeye ise birer adet fes ve püskül verilir veya bedeli ödenirdi. Bayramın birinci günü hapishanelerdeki mahkumlara da helva dağıtılırdı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN