Arama

Osmanlı’da kütüphane mimarisi

Kütüphaneler kültürümüzü ve geleneğimizi geleceğe taşıyan insanların en yakın arkadaşlarıdır. Pek çok bilgi ve belgeler dijitalize olup internet sahasına taşınmış olsa da kitapların ve kütüphanelerin, uygarlık birikimimizi devam ettirme görevi devam ediyor. Osmanlı Devleti gibi yarım yüzyılın üzerinde ayakta kalan bir medeniyet eşsiz bir kütüphane kültürüne sahiptir. Peki, Osmanlı Devleti'nde kütüphanelerin müstakil olarak inşası ne zaman başladı ve kütüphanelerin mimarisi nasıldı?

  • 5
  • 15
Hekimoğlu Ali Paşa Camii Kütüphanesi
Hekimoğlu Ali Paşa Camii Kütüphanesi

📌 Cami çevrelerinde kurulan kütüphanelerden birisi de Hekimoğlu Ali Paşa Camii Kütüphanesi'dir. Farklı olarak dış avlu kapısı kemerinin üzerine kurulan bu kütüphanenin strüktürü ve bir duvar üzerine kurulması oldukça ilginç ve bir o kadar eşsizdir.

📌 Kütüphanenin hemen altındaki kapı, bir dehliz gibi çalışarak, kütüphane altında devamlı havanın işlemesini ve bir sirkülasyon oluşturmasını sağlar.

Osmanlı tarihindeki en garip vakalar

  • 6
  • 15
Hekimoğlu Ali Paşa Camii Kütüphanesi
Hekimoğlu Ali Paşa Camii Kütüphanesi

📌 Hemen okuma salonunun önündeki ferah, geniş, etrafı açık üstü kapalı dinlenme balkonu Hekimoğlu Ali Paşa Külliyesi Kütüphanesi'ne, Osmanlı kütüphane yapıları arasında farklı bir yer kazandırır ve bir şaheser olarak tanımlanmasını sağlar.

📌 Kütüphanenin içindeki hususi kitaplık bile bu esere şaheser hüviyetini kazandırmak için yeterlidir. Bu kitaplık yer kazanmak ve haşerattan kitapları muhafaza etmek için ayaklar üstündedir.

Azameti mühendisleri şaşırtan şaheser: Selimiye

  • 7
  • 15
Bir diğer şaheser: Ayasofya Kütüphanesi
Bir diğer şaheser: Ayasofya Kütüphanesi

📌 Ayasofya Kütüphanesi, 1740 yılında l. Mahmut'un isteği üzerine Ayasofya Camii'nin takviye payandaları arasında inşa edilir.

Takviye payandası: Özellikle Ayasofya'da karşılaştığımız, yapıyı ayakta tutmak, herhangi bir deprem veya kuvvete karşı korunabilmesini sağlamak için inşa edilmiş destek.

📌 Ayasofya Kütüphanesi dışarıdan çok süslü bir görünüme sahip olmamasına rağmen, içerisindeki daha eski binalardan getirilip burada kullanıldığı rivayet edilen dökme tunç parmaklığı, 16-17. asra ait çinileri, yaldızlı ve boya nakışlı kitap dolapları ile müthiş estetiğe sahiptir.

📌 Ayasofya Kütüphanesi ile yakın yıllarda inşa edilen diğer camilerde de bu estetik tavır göze çarpar. Dolayısıyla I. Mahmut döneminde kütüphane yapılarına büyük bir önem verildiği söylenilebilir.

Ayasofya cami olduğu dönemde nasıl görünüyordu?

  • 8
  • 15
Atıf Efendi Kütüphanesi
Atıf Efendi Kütüphanesi

📌 Bir vakfiye kütüphanesi gibi karşımıza çıkan Atıf Efendi Kütüphanesi içerisinde pek çok vakfiye vardır. Bir dönem kütüphanedeki bazı vakfiyeler Almancaya çevrilip o şekilde yayımlanır.

📌 Yine kütüphaneden alındığı anlaşılan bazı vakfiyelere Sahaflar Çarşısında çıkmıştır.

📌 Mimarisine bakıldığında ise küçük bir giriş ve müstakil bir kitap bölümünden sonra bir okuma salonu vardır. Okuma salonunu geçtikten sonra iki sütun ile orta sofadan ayrılan iç tarafından hücreler bulunan bölüme geçilir.

📌 İki sokağın birleştiği noktada bulunan kütüphanenin üst katında sokak çizgisine bağlı olarak belirli çıkmalar bulunur.

10 maddede Osmanlı dönemi kütüphaneler

  • 9
  • 15
Fatih Camii Kütüphanesi
Fatih Camii Kütüphanesi

📌 1742'de inşa edilen Fatih Camii Kütüphanesi de Osmanlı kütüphane mimarisinin bir diğer önemli parçalarından biridir.

📌 Fatih Camii'nin kıble yönünde müstakil kârgir bir bina şeklinde tek kubbeli olarak inşa edilen kütüphanenin altında, kütüphanenin rutubetli olmaması için yüksek bir mahzen tasarlanır.

📌 Fatih Camii Kütüphanesi'nde bulunan kitaplar kütüphanede oluşan bakımsızlık sorunlarının ardından Süleymaniye Kütüphanesi'ne nakledilir.

Tarihin en önemli kütüphaneleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN