Arama

Osmanlı'da spor tekkeleri neden kuruldu?

Orhan Bey döneminde başlayıp Sultan II. Abdülhamid zamanına kadar varlığını devam ettiren spor tekkeleri, Osmanlı'da önemli bir yere sahipti. Padişahlar tarafından da gözetilen spor tekkeleri, sınırların genişlemesiyle birlikte devletin tüm topraklarına yayıldı. Spor tekkeleri, sporcular tarafından kutsal sayılır ve buralara abdestsiz girilmezdi, ilişkiler de belli bir düzen nezaretinde yürürdü. Peki, Osmanlı'da spor tekkeleri neden kuruldu?

  • 10
  • 11

Osmanlı devrinde kurulan güreş tekkelerinden bazıları ise şunlardı;

1358 yılında Orhan Gazi zamanında açılan Bursa Güreşçiler Tekkesi
Murad Gazi tarafından Edirne'nin fethinden sonra açılan Edirne Güreşçiler Tekkesi
II. Murad tarafından Okçular Tekkesi ile birlikte yaptırılan Manisa Güreşçiler Tekkesi
İstanbul'da Pehlivan Şüca Tekkesi ve Pehlivan Demir Tekkesi
Konya Güreşçiler Demir Baba Tekkesi

Ayrıca Mekke, Cidde, Mısır, İskenderiye, Lâzkiye, Şam, Urfa, Halep, Maraş, Amasya, Tokat, Ankara, Tire, Kütahya, Bergama, Akhisar, Yenice, Üsküp, Gelibolu, İpsala, Ustrumca, Avlonya, Diyarbakır, Balıkesir, Belgrad, Bağdad'da da güreş tekkeleri bulunur.

  • 11
  • 11
GÜREÇİLERİN BİR GÜNÜ NASIL GEÇERDİ?
GÜREÇİLERİN BİR GÜNÜ NASIL GEÇERDİ?

Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde 1630 yılında Edirne'de gördüğü Pehlivan Cemaleddin Tekkesi'ndeki pehlivanların çalışmalarını şöyle anlatır: "Edirne'de Rumeli Dilaverleri haftada bir gün toplanıp 70-80 çift babayiğit yağlanıp, güreş tutarlardı. Pehlivanlar güreşirken Gülbank-i Muhammed çalınır, bahadırları gazaya teşvik ederdi.

Güreşler 2-3 saat sürer, pehlivanlar 360 oyun hilesini denerler, nihayet şirazdan, kesmeden, sarmadan, karakuştan, havalandırmadan, boğmadan, kapak atmadan, hasımlarını yenerlerdi.

Pehlivanlık pazı kuvveti, erlikti. Tekke kagır, değil fakat mamurdu. Birçok hücrenin mutfağı vardı. Eski pehlivanların demir yayları, okları, gürzleri, kısbetleri duvarlarda asılı idi…"

Osmanlı'nın önemli güreşçilerinden Koca Yusuf ile ilgili haberimize ulaşmak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN