Osmanlı’dan kalan Ramazan geleneği: Enderun usulü teravih
Enderun usulü teravih namazı, Osmanlı döneminde sultanların saray içindeki eğitim mekanları olan Enderun mekteplerinde eda edilirdi. Zamanla İstanbul'un neredeyse tüm camilerinde kılınmaya başlandı. Osmanlı Sarayının kadim Ramazan geleneği, günümüze kadar kimi camilerde yaşatılan bir gelenekti. Peki, Enderun usulü teravih nedir? Enderun usulü teravih nasıl kılınır?
Giriş Tarihi: 09.05.2019
09:52
Güncelleme Tarihi: 17.04.2021
18:37
YEDİ FARKLI MAKAMLA KILINAN NAMAZ
Ardından teravih namazının ilk dört rekâtı neva makamı, ikinci dört rekâtı hüseyni makamı, üçüncü dört rekâtı bestenigâr makamı, dördüncü dört rekâtı eviç makamı, son dört rekâtı ise acemaşiran makamlarında kılınarak tamamlanıyor.
Osmanlı döneminde, insanların kulağı bu makamlara öyle duyarlıydı ki, namaza geç gelen kişi, imamın makamından kaçıncı rekâtta olduğunu anlayabiliyordu.
Ramazan ile ilgili ayet ve hadisler
RAMAZAN İÇİN BESTELENEN İLAHİLER OKUNUYOR
Enderun usulü teravihte, her dört rekât arasında, bir sonraki dört rekâtın makamında bestelenmiş Ramazan ilahileri okunur.
İmam son rekâtta mahur makamında selâmını verir; ardından yine mahur makamında bestelenen salat-ü selam ve segâh, salat-ı ümmiye okunarak teravih namazı tamamlanır.
Vitir namazı ise, müezzinin son salavatının makamına göre hüzzam, segâh veya saba makamında kılınır. Böylece yatsı namazı teravih ve vitir ile birlikte yedi makam da namaz içerisinde kullanılır.
BESTEKARLAR 'EYYUBİ' LAKABINI TAŞIRLARDI
Enderun usulü teravih, adını Türk musikisinin değişik makamlarında eda edilmesi ve bu makamlarda bestelenen ilahiler ile süslenmesinden almıştı. Saray dışında en çok Eyüp Camii'nde kılınması sebebiyle, bestekârlar "Eyyubi" lakabını taşırlardı.
Bir Osmanlı geleneği olan Enderun usulü teravih, Klasik Türk musikisinin en önemli ismi olan Itrî tarafından tertip edildiği şekliyle, salat-u selam ve salat-ı ümmiyeler eşliğinde can buluyor. Enderun teravihi önceden belirlenen camilerde, günümüzde de coşku içerisinde kılınmaya devam ediliyor.
Bir dönem İstanbul'un bütün camilerinde kılınan Enderun usulü teravih namazı, zamanla unutularak büyük camilerden dahi kalktı. Fakat son dönemde, Enderun usulü teravih tekrar kılınmaya başlandı.
Enderun usulü teravihler, günümüzde de yaşatılmaya devam ediyordu. Ancak bu yıl Covid 19 salgını nedeniyle camilerin ibadete kapalı olması sonucu Enderun usulü teravih kılınamıyor.