Arama

Osmanlı’nın dünyaya örnek olan temizlik kültürü

İslam'ın getirdiği prensipler arasına temizliğin özel bir yeri vardı. Nitekim Peygamber Efendimiz (sav) de "Temizlik, imandandır" buyurdu. Medeniyetimizde İslam'ın özünü teşkil eden bireysel temizliğin yanında çevre temizliği, tarih boyunca uygulandı. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu, şehir kültürü ve hijyen tarihi, salgın hastalıklarla mücadele eden Avrupa ülkeleri için dünyaya örnek olacak şekilde gelişti. Peki, Amerika'da bir ay içerisinde birden fazla yıkanan kişilerin cezaevine gönderildiğini biliyor muydunuz? Ya da İngilizlerin senede bir defa sadece mayıs ayında banyo yaptığını?

  • 4
  • 17
BİRDEN FAZLA YIKANAN KİŞİ CEZAEVİNE GÖNDERİLİYORDU
BİRDEN FAZLA YIKANAN KİŞİ CEZAEVİNE GÖNDERİLİYORDU

◾ Avrupa'daki bu banyo adeti, ABD'de görülüyordu. Pensilvanya ve Virginia eyaletlerinde banyo yapmayı yasaklayan, belirli kısıtlamalar getiren kanunlar çıkmıştı.

Philadelphia da kanunla bir ay içerisinde birden fazla yıkanan kişi cezaevine gönderiliyordu.

Osmanlı'da 1667'de tuvalet vakfı kurulurken Avrupa'da tuvalet bilinen bir alışkanlık değildi. Avrupalılar atıklarını sokağa fırlatıyorlardı. Hatta topuklu ayakkabı ve şemsiyelerin bundan dolayı kullanıldığı söylenir.

Şemsiye ve topuklu potinler, özellikle saray bahçesinde gezen kadınlar tarafından kullanırdı.

  • 6
  • 17
SALGIN HASTALIKLARIN EKSİK OLMADIĞI COĞRAFYA
SALGIN HASTALIKLARIN EKSİK OLMADIĞI COĞRAFYA

◾ Avrupalıları 15. yüzyılda ellerini su ile yıkamamak için tuvalet suyu dedikleri bir parfüm kullanıyorlardı.

Böyle bir temizlik anlayışına sahip olan Avrupa ülkeleri sokakların cirit attığı salgın hastalıkların eksik olmadığı bir coğrafyaydı.

  • 7
  • 17
OSMANLI'DA YABANCI ELÇİLER NEDEN ŞEHİR DIŞINDA TUTULUYORDU?
OSMANLI’DA YABANCI ELÇİLER NEDEN ŞEHİR DIŞINDA TUTULUYORDU?

◾ Kuruluşundan itibaren temizliğe özen gösteren Osmanlı ise 16. ve 17. yüzyıllarda İstanbul'a gelen yabancı elçileri şehrin dışında olan Tarabya bölgesinde tutuyordu.

19. yüzyılda ise yabancı elçiler tuvalet kullanacakları sözü vermeleri üzerine şehrin içinde ikamet etmeye hak kazandılar.

  • 8
  • 17
"İSPANYA’DA ÖMRÜ BOYUNCA İKİ DEFA YIKANMIŞ İNSAN YOKTUR"
İSPANYA’DA ÖMRÜ BOYUNCA İKİ DEFA YIKANMIŞ İNSAN YOKTUR

◾ Ortaçağ'da Avrupa'daki rahibelerin yüz ve ellerinden başka yerlerini yıkamaları kesin olarak yasaklanmıştı. Kastilya kraliçesi Isabella, 50 yılda sadece 2 kez yaptığı söylenir.

Kanun, devrinde birkaç yıl İstanbul'da kalan İspanyol seyyah, "Türkler, biz Avrupalıların pis olduğunu iddia ederler. İspanya'da ömrü boyunca iki defa yıkanmış erkek ve kadın yoktur, yıkanmak zararlıdır. Çok kişiye zararı dokunduğu görülmüştür. Hele biz alışık olmadığımız için bize iyi gelmez. Üstelik Türkler hamamlarda lüzumsuz yere çok su harcarlar." diyerek kendi temizlik anlayışını haklı çıkarmaya çalıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN