Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Osmanlı'nın Efendimize hürmetini gösteren Mescid-i Nebevi tamiratı

Osmanlı'nın Efendimize hürmetini gösteren Mescid-i Nebevi tamiratı

Mescid-i Nebevi, Medine'de içerisinde Resul-i Ekrem'in kabrinin de bulunduğu mesciddir. Hicret'in hemen ardından inşa edilerek temelleri bizzat Peygamber Efendimiz tarafından atıldı. Kur'an-ı Kerim'de "ilk günden takva üzerine kurulan mescid" ifadesiyle anılan Mescid-i Nebevi, tarih boyunca birçok defa genişletildi ve tamirat gördü. Bilhassa Abdülmecid döneminde yapılan tamiratla bugünkü şeklini aldı. Mescidin tamiri hususunda yayımlanan bir nizamname ise Osmanlı'nın Efendimize saygısını ve hürmetini içtenlikle gösteriyordu. Peki, bu nizamnamede hangi maddeler yer alıyordu?

  • 6
  • 10
MESCİD-İ NEBEVİ TAMİRATI İÇİN YAYIMLANAN NİZAMNAME
MESCİD-İ NEBEVİ TAMİRATI İÇİN YAYIMLANAN NİZAMNAME

*Birinci maddede mescidin tamiratında görevli olacak kişilerin ismi yazmaktadır. Şeyhülharem Hafız Dilaver meclisin merciidir.

*Tamirle ilgili bir hususta çoğunluk sağlanamadığı vakitlerde Şeyhülharem Hafız Dilaver merci olduğu için bir tezkire ile durumu bildirecektir. Hazire Müdürü Kenan Efendi ile Medine-i Münevvere Kadısı'nı çağırarak o madde üzerinde görüşüp bir karara varacaktır.

*Görevlilerden oluşan meclisin iki günde bir toplanması gerektiği üzerinde durulur.

*Fermanda sıklıkla üzerine durulduğu gibi meclisin en önemli vazifesi Peygamber Efendimizin mübarek ruhlarını hoşnut edecek surette hareket edilmesini sağlamaktır. Gerek memurlar gerekse çalışan işçi en çok bu hususa riayet etmelidir. Çalışanların, ses yükseltmek gibi adaba aykırı davranışlara, maddi ve manevi temizliklerine çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu tarz davranışlar tekrarlanmaması adına hemen uyarılacaktır.

*Meclisin bir diğer özelliği de İstanbul'dan giden önemli eşya ve mühimmatları, Medine'de tedarik edilen tuğla ve diğer eşyaları telef ve hırsızlıktan korumaktır. Tamirat çok önemsendiği için eşyalara da ayrı bir ihtimam gösterilmektedir.

*Bu önemli görevde çalışan işçilerin başka yerlerde çalışmaları veya çalıştırılmaları kesinlikle yasaktır. İşçilerin nasıl hareket etmeleri konusunda beyanname de yayımlanmıştır. Aylıkçı işçilerin hastalık veya başka sebeplerden ötürü işlerine devam edemezlerse aylıklarına dokunulmamak kaydı, hastalık kontrolleri yapılacaktır.

  • 10
  • 10

*Bu tamir mükafatı büyük bir iş olduğu kadar adaba riayet edilmezse cezası da çok şiddetlidir. Meclisin en başında bulunan paşasından en hafif iş gören işçisine kadar, tembellik gösterip usül ve adaba dikkat etmeyenlerin kendilerini kurtarmaları zordur.

*Peygamber Efendimizin ruhlarını hoşnut etmek için her an uyanık olunmalıdır. Nitekim padişahın en önemli isteği budur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN