Arama

Osmanlı'nın en önemli silahşoru; Matrakçı Nasuh

16'ıncı yüzyılda yaşamış bir Osmanlı dahisi olan Matrakçı Nasuh, matematik, tarih, coğrafya, kartografi, topografya, silahşorluk, hat gibi bilim ve sanat alanlarında çalışmalar yapmış çok yönlü bir bilim adamıydı. Matrak oyunun mucidi olan Matrakçı Nasuh'a silahşorlukta gösterdiği üstünlükten dolayı Kanuni Sultan Süleyman tarafından berat verildi. Sizler için Osmanlı'nın en önemli dahilerinden biri olan Matrakçı Nasuh'un ilim dünyasına katkılarını derledik.

  • 7
  • 14
İSLAM TARİHİNİ YAZDI
İSLAM TARİHİNİ YAZDI

Kanuni Sultan Süleyman'ın buyruğu üzerine Matrakçı Nasuh, Muhammed b. Cerîr el-Taberî'nin İslam tarihine ilişkin 'Tarih el-Rüsûl ve el-Mülûk' adlı meşhur eserini Türkçeye çevirdi. Bu eser İslam erken tarihi, Emevi ve Abbasi hanedanlığını ele alır.

Matrakçı Nasuh, eserin kaldığı yerden devam ederek Selçuklu ve Osmanlı'nın 1551'e kadar gelen tarihini ekledi. Mecmau't-tevârîh adıyla yeni bir hüviyet kazandırdığı eser üç ciltten oluşur.

  • 8
  • 14
DİVANİ YAZI HATTINI İCAT ETTİ
DİVANİ YAZI HATTINI İCAT ETTİ

Matrakçı Nasuh, talik yazı hattını daha kolay okunur hale getirmek için Osmanlı bürolarında düzenlenen divani hattının mucididir. Aynı zamanda iyi bir nakkaş olan Nasuh, Tuhfetü'l-guzât, Mecmû-ı Menâzil adlı eserlerinde bunların güzel örneklerini verdi.

  • 9
  • 14
MATEMATİK İLMİNE YÖN VERDİ
MATEMATİK İLMİNE YÖN VERDİ

Matrakçı Nasuh, döneminde geometri ve aritmetik alanlarında önemli eserler kaleme aldı. Onun bu alanlarda yazdığı eserler uzun dönem matematikçiler tarafından el kitabı olarak kullanıldı.

Uzunluk ölçülerini gösteren cetveller hazırlayan Nasuh, kitabı "Cemâlü'l-Küttâb" ve Kemalü'l- Hisâb" ile "Umdetü'l-Hisâb" adlı eserlerini Yavuz Sultan Selim'e ithaf etti.

  • 10
  • 14

Matematik alanında kaleme aldığı bu eserlerdeki amacı, daha çok divandaki kâtiplerinin çalışmalarını kolaylaştırmaktı. Bu nedenle ticaret matematiği ve pratik hesaba yönelik rakamlar, dört işlem, kesirler ve ölçekler üzerinde durulur.

Anlattığı her konudan sonra problemlerle bu usulleri açıklayan Matrakçı Nasuh, çarpma kısmında kafes yöntemini verdi.

  • 11
  • 14
KANÛNÎ SULTAN SÜLEYMAN’IN ÇIKTIĞI İLK İRAN SEFERİNE KATILDI
KANÛNÎ SULTAN SÜLEYMAN’IN ÇIKTIĞI İLK İRAN SEFERİNE KATILDI

1534 tarihinde Kanunî Sultan Süleyman'ın çıktığı ilk İran seferine katılan Matrakçı Nasuh, İstanbul'dan Tebriz'e, oradan Bağdat'a ve Bağdat'tan yine Tebriz üzerinden İstanbul'a kadar konup göçülen menzillerin minyatürlerini hazırladı.

Bu minyatürler 'Beyân-ı Menâzil-i Sefer-i Irâkeyn-i Sultan Süleyman Han' adlı eserinde anlattı. Coğrafi, özellikle harp tarihi ve menzilleri hakkında önemli bilgiler ihtiva eden bu eser, Süleymanname adlı eserinin 1533-1536 yılları arasındaki, Kanuni'nin ilk İran seferine ait bir bölümüdür.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN