Osmanlı'nın eşsiz mimarları
Üç kıtaya hükmeden Osmanlı, aynı zamanda mimari sahada da mührünü vurdu. Mimar Sinan'dan Kemaleddin Bey'e kadar dünyanın dört bir yanına eşsiz eserler bıraktılar. Asırlara meydan okuyan yapıtlar meydana getiren Osmanlı'daki bu mimarlar kimdi? İşte sizler için Osmanlı'nın eşsiz mimarlarını derledik.
Giriş Tarihi: 25.03.2019
18:22
Güncelleme Tarihi: 30.05.2020
12:45
SİNAN’IN ESERLERİ ASIRLARA NASIL MEYDAN OKUDU?
Mimar Sinan, caminin temeli kazıldıktan sonra birkaç sene temele kazık çaktı ve bekledi.
Bu bekleyiş, o dönem usta mimarın işi ağırdan aldığı dedikodularına sebep olmuştu. Hâlbuki o, zeminin sıkılaşmasını ve oturmasını istiyordu. Yapı bu sayede asırlara meydan okudu.
İMKÂNSIZ DENİLEN İŞLERE İMZA ATTI
1572 senesinde de Mimar Sinan'ın daha sonra ustalık eserim dediği, Selimiye Camisinin inşasının üç sene gibi kısa sürede bitirdi. İslam mimarisini seleflerinden aldığı noktadan saha ileri noktaya taşıyan Sinan, burada Ayasofya'nın kubbesinden daha büyük bir kubbe inşa etti. Bu ilmi alanda ne kadar ileride olduğunu göstermesi açısından önemlidir. 31.28 metre çapındaki bu kubbe o dönemde imkânsız görülüyordu.
Mimar Sinan 50 sene süren başmimarlık vazifesinde 400'e yakın eserin inşasına ya da projesine öğrencisini göndermek suretiyle vakıf oldu. Yaklaşık 84 cami, 52 mescit, 57 medrese, 22 türbe, 7 darülkurra, 17 imaret, 3 darüşşifa, 7 su kemeri, 8 köprü, 35 saray, 20 kervansaray gibi pek çok esere imzasını attı.
15. yüzyıl sonları 16. yüzyıl başlarında yaşamış olan Mimar Hayreddin, Mimar Sinan'ın yetiştirdiği ustalar arasındaydı.
En meşhur eseri, Bosna Hersek'teki Mostar Küprüsü'ydü.456 kalığ taştan yapılan köprü tam anlamıyla mimari harikasıdır. 427 sene ayakta kalan kalan köprü 1993'teki Bosna Hersek Savaşı sırasında yıkıldı. Fakat daha sonra 2004 yılında Türkiye'nin girişimiyle yeniden inşa edildi.
Mostor Köprüsü'nden başka Ayaş'ta Kızlarağası Hamamı'nın tamirini de yaptı. İstanbul'un Samatya semtindeki Sulumanastır'ın onarım hesaplarını Mimar Sinan'la birlik yaptı.