Osmanlı'nın ihtişamlı Ramazan geleneği; Kadir alayları
Üç kıtaya yayılan Osmanlı İmparatorluğu'nda, on bir ayın sultanı Ramazan her zaman önemli bir yere sahipti. Bu ayla birlikte adeta Müslüman topraklara huzur yağardı. Ramazan'ın içerisindeki bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi özel olarak ihya edilirdi. İstanbul halkı geceyi, şehirdeki başta selatin camileri olmak üzere, cami ve mescitlerde ibadetle geçirmeye ihtimam gösterirdi. Bu gecenin en ihtişamlı geleneklerinden biri ise Kadir alaylarıydı. Peki, Kadir alayları neydi?
Giriş Tarihi: 17.05.2020
15:26
Güncelleme Tarihi: 17.05.2020
16:35
İHTİŞAMLI RAMAZAN GELENEĞİ
Kadir Gecesi, padişah büyük bir alayla Topkapı Sarayı'ndan Ayasofya Camii'ne, bazen de başka bir camiye giderdi. Bu alaya "Kadir alayı " adı verilirdi. Sultan, şayet yazlık bir saraydaysa bu tören için Topkapı Sarayı'na gelirdi. Padişahlar geldiğinde Topkapı Sarayı'nda mükellef bir iftar sofrası kurulması ve padişahın özel olarak hazırlanmış yumurta yemesi bir hanedan geleneğiydi. Bu yumurtaya "yumurta-i hümayun" denir, özenle hazırlanırdı.
Osmanlı Ramazan sofralarının vazgeçilmez lezzetleri
KADİR ALAYININ GEÇECEĞİ SOKAKLAR KANDİLLERLE SÜSLENİRDİ
Bâbüssaâde'den Ayasofya Camii'ne kadar Kadir alayının geçeceği güzergâhtaki yollar önceden tamir edilip fener, çarkıfelek ve kandillerle donatılarak aydınlatılırdı. Yol üzerindeki binalar elden geçirilip boyanırdı. Halkın alayı rahatça seyretmesi için oturma yerleri yapılır, diplomatlar için özel alanlar tahsis edilirdi. Padişahın saraya dönüşü de geldiği gibi alayla olurdu.
Kadir Gecesi neden çok değerlidir?
Kadir Gecesi'nde düzenlenen alaylar ihtişamlı olur, camilerinin minareleri, mahyalarda kandillerden bahseden ayetlerle süslenirdi. Alaydaki padişah Cuma selamlıklarında olduğu gibi "Mağrur olma padişahım, senden büyük Allah var" nidalarıyla alkışlanırdı. Padişahı görmek ve şeker almak için toplanan halk ve askerler oldukça büyük bir kalabalık oluştururdu.
Ramazan'ı daha iyi idrak etmenizi sağlayacak kavramlar
İhtişamlı bir kalabalığa sahip alaya hünkâr imam ve müezzinleri de katılırdı. Bu gece imamların her rekâtı farklı bir makamda kıldırdıkları teravih ve Kadir namazları ile ihya edilirdi.
Teravih namazı nasıl kılınır?
Kadir alayları gece yapıldığından deniz yolculuğu kısmı donanma, kara yolculuğu kısmı ise fener alayı mahiyetini taşırdı. Haremde bulunan kadınlar ve sultanlar , iki atın çektiği arabalara binerler, meydanda kendileri için ayrılan yerde dururlardı. Namaz bitinceye kadar, meydanda atılan fişekler seyredilir ve namazdan sonra kadın efendiler ile sultanlar şehirde yapılan şenlikleri seyretmek için kısa bir tur atarlar ve sonra hareme dönerlerdi.
Kadir Gecesi edebiyatımızda nasıl yer aldı?