Osmanlı'nın ilk telsiz telgraf istasyonu
Osmanlı'nın ilk telsiz telgraf istasyonunun, Sultan 2. Abdülhamid tarafından Anadolu'da Patara'da, Libya'da ise Derne'de kurulduğunu biliyor muydunuz? Antalya'da Patara Örenyeri'nde ortaya çıkarılan Osmanlı'nın Afrika'daki topraklarıyla iletişim için kurduğu istasyon, restorasyon çalışmalarının ardından müze haline dönüştürülerek ziyarete açılacak.
Giriş Tarihi: 09.03.2020
14:22
Güncelleme Tarihi: 09.03.2020
14:42
Patara'daki istasyonun karşı taraftaki karşılığı ise Libya'nın Derne kentinde yer alır. Aradaki mesafe 850 kilometredir. Bu kadar uzun bir mesafeyi o dönemde geçebilen başka bir telsiz telgraf bulunmaz. Çağ açıcı bir gelişim olarak nitelendiren bu istasyonda günlük 4 bin kelimenin aktarılması hedeflenir. Sultan Abdülhamid Han o dönemde bu teknolojiyi öğrenmek için Türk mühendisler Galip ve Hasan beyleri de Almanya'ya gönderir. Ardından biri Patara'da diğeri de Derne'de görev yapar.
İstasyonun açılışı Abdülhamid Han'ın tahta çıktığı günün yıl dönümünde yapılır. Galip Bey'in arşivdeki bir yazısında şu satırlar yazılıdır; "Açılışa yakın köylerdeki insanlar da geldiler. Vekil kaymakamımız da 15 kilometre öteden atla geldi. Her yeri ışıklarla donattık. Çiçeklerle süsledik. Şölen yemeği yedik ve padişahımız için dua ettik."
İstasyon sadece Osmanlı'nın askeri savunması değil, ticari hareketlilik açısından da önem taşır. Akdeniz'de seferde olan askeri gemiler ve uzak ticari gemiler de bu istasyondan başta meteorolojik bilgiler olmak üzere faydalanır.
Tam tarihi tespit edilemese de İtalyanların Patara'yı ve bu istasyonu bombaladığı kaynaklarda yer alır. Bu esnada antik tiyatronun güneydoğu köşesi de isabet alır. Bugün antik tiyatroda gördüğümüz büyük göçük bu bombalardan kalmadır.
Antalya Valiliği öncülüğünde istasyonda başlayan restorasyon çalışmaları sonucunda, burada bir telsiz telgraf müzesi oluşturulacak. Yıkık, naif bir durumda görünen bu yapı bize, Osmanlı'nın yeni adımları duyulmaya başlanan Türkiye Cumhuriyeti ile kesiştiği yerde duran bir tarihi anlatıyor.