Arama

Osmanlı'nın ilk uçağı ✈

Osmanlı, henüz erken olarak adlandırılabilecek bir dönemde, hava donanmasına sahipti. "Osmanlı" ve "Prens Celaleddin" isimli ilk iki uçağı ise Osmanlı tarihi açısından oldukça önemliydi. Peki, Osmanlı ve Prens Celaleddin uçaklarının önemi neydi? İlklere imza atan Prens Celaleddin uçağı neden düştü?

  • 8
  • 12
İSTANBUL-KAHİRE SEFERİ
İSTANBUL-KAHİRE SEFERİ

Harbiye Nazırı Enver Paşa tarafından iki tayyarelik bir filonun Kahire'ye gitmesi kararlaştırıldı. Bu yolculuğa Bleriot marka "Muavenet-i Milliye" uçağıyla, Duperdussin marka "Prens Celaleddin" uçağı katıldı.

Bleriot marka uçağı ile Pilot Yüzbaşı Fethi Bey ve yardımcısı Rasıt Üsteğmen Sadık Bey; Prens Celaleddin uçağını ise Pilot Teğmen Nuri Bey ve Rasıt Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey uçacaktı.

*Bleriot marka uçak Fransız Louis Bleriot tarafından yapılan ve 25 Temmuz 1909 yılında havalanan uçaktı.

  • 9
  • 12
KAHİRE SEFERİNİN GÜZERGÂHI
KAHİRE SEFERİNİN GÜZERGÂHI

Karadan makinistler tarafından takip edilen uçuş için belirlenen merkezlere benzin ve yedek parça gönderildi.

Uçuş, İstanbul'dan hareketle Eskişehir, Afyon, Konya, Ulukışla, Adana, Halep, Humus, Beyrut, Şam, Kudüs, El-Ariş, Port-Said, Kahire ve İskenderiye'den oluşan toplam 25 saat ve 2515 kilometrelik bir güzergâh üzerinden yürütülecekti.

  • 10
  • 12

Şam'a ulaşan Bleriot marka uçağın pilotları Fethi Bey ve Rasıt Sadık Bey, Kudüs'e gitmek için 27 Şubat'ta Şam'dan havalandı. Fakat Taberiye Gölü yakınlarında uçakları 212 metre alçakta bulunan kayalık bir yerde düştü ve her iki pilotumuz da şehit oldu. Teknik bir arıza veya kötü hava şartları üzerinde durulsa da kazanın nasıl meydana geldiği kesin olarak anlaşılmadı.

  • 11
  • 12

İkinci ekip olan Prens Celaleddin uçağı Yafa'ya ulaştı. 11 Mart'ta uçak Yafa'dan hareket etmek için irtifa alırken hız kaybederek denize düştü. Yardım gelinceye kadar Nuri Bey şehit oldu, İsmail Hakkı Bey ise kurtarıldı.

Türk havacılarının ilk hava posta hizmeti merhum Nuri Bey tarafından bu sefer sırasında verilmişti. Nuri Bey'in cenazesi Şam'a gönderilerek Fethi Bey ile aynı yere Selahattin Eyyubi Türbesine defnedildi.

  • 12
  • 12

Yarım kalan seferin tamamlanması için Pilot Yüzbaşı Salim Bey ve Rasıt Yüzbaşı Kemal Bey görevlendirildi. Yapılan yardımlardan dolayı "Edremit" ismi verilen, yeni satın alınan "Bleriot" uçağı önce bir gemi ile Beyrut'a gönderildi.

1 Mayıs'ta Beyrut'tan hareket eden uçak 15 Mayıs'ta İskenderiye'ye ulaştı. Mısır'da törenle karşılanan pilotların bu seferi anısına kartpostal bastırıldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN