Osmanlı’nın Ukrayna Seferi: Kamaniçe Kuşatması
Gerçekleştirdiği harekatlarla dünya tarihinde "kelebek etkisi" oluşturan Osmanlı, kuzeyinde bulunan Ukrayna'ya hakim olmak için "Avcı" lakabıyla bilinen Sultan IV. Mehmed komutasında sefere çıkar. Bu sefer aynı zamanda padişahın ordusunun başında katıldığı ilk seferdir. Bölgenin müstahkem kalesi Kamaniçe, 1672 yılında fethedilir. Tarihimizin unutulan büyük zaferi Kamaniçe'ye beraber bakalım.
Giriş Tarihi: 21.08.2022
14:09
Güncelleme Tarihi: 21.08.2022
15:47
🔷 Dönemi farklı ve karmaşık olarak anılan I. İbrahim'in oğlu IV. Mehmed'in annesi, sarayın etkili kadınlarından biri olan Hatice Turhan Sultan 'dır. Yedi yaşında tahta çıkan padişah , ava olan düşkünlüğü nedeniyle "avcı" lakabı ile anılır.
🔷 Tahta çıkışında büyükannesi Kösem Sultan'ın etkisi görülür. Babası İbrahim'in dengeli olmayan davranışları öne sürülerek devlet adamları, yeniçeriler ve Kösem Sultan'ın isteğiyle tahta çıkar ve babası da bir müddet sonra öldürülür.
Padişahın denetimi: Tebdil-i kıyafet
🔷 IV. Mehmed'in iktidarı Çınar Vakası gibi devletin içerisinde büyük karışıklıkların yaşandığı bir dönem olarak bilinir.
🔶 Köprülü Mehmet Paşa 'nın veziriazamlığa gelmesiyle birlikte IV. Mehmed döneminde devlet toparlanmaya başlar. Bu sırada IV. Mehmed, Mora'ya kadar uzanan av seferlerine başlar ve İstanbul'a pek uğramaz olur. Padişahlığının büyük kısmını Edirne'de geçirir.
🔶 Başarısız II. Viyana kuşatmasının ardından ise padişahın en karanlık devri başlar. Süregelen birçok olaydan sonra tahttan indirilir ve yerine II. Süleyman tahta çıkar.
Çınar Vakası nedir?
Tarihe "Vaka-i Vakvakiye" olarak da geçen bu vakada, Malatyalı Süleyman Paşa ise asker ulûfesini züyûf akçe ve borçla karşılamaya kalkışınca At Meydanı'nda toplanan zorbalar saray ağalarının ortadan kaldırılmasını talep eder. Aşırı baskı altındaki IV. Mehmed âsilerin istediği saray ağalarını öldürtür. Bunların cesetleri Sultanahmet Meydanı'ndaki bir çınara asılması olayıdır
Kamaniçe’de Osmanlı’ya ait yapılar
🔷 Dört sancağı ve on dokuz nahiyesi bulunan Kamaniçe eyaleti, Belgrad ve Kandiye şehirleri kadar Osmanlı'nın en önemli kaleleri arasında yer alır.
🔷 Tarihi kaynaklarda şehirde altı bin civarında Osmanlı askeri olduğu bildirilir. XVII. yüzyılda şehirde üç bin beş yüz kadar gayrimüslim nüfusun olduğu da görülür.
Kanuni'nin büyük yürüyüşü: Estergon
🔷 1699 Karlofça Antlaşma ile kaybedilen şehirden günümüze minare ve minber kalmıştır. IV. Mehmed'in yanından ayırmadığı eşi Gülnuş Emetullah Sultan , henüz Haseki Sultan iken padişahın ilk seferi olan Lehistan Seferi'ne katılır.
🔷 Kamaniçe'nin fethinden sonra şehirde bulunan Dominikan Manastırı'nı onun adına camiye çevirir ve adını Haseki Sultan Camii yapar. Fakat 1699 Karlofça Antlaşması ile bu cami tekrar kiliseye çevrilir. Cami içindeki minberin büyük ölçüde korunduğu görünür.
🔍Osmanlı'nın itibarını bitiren antlaşma: Karlofça
26 Ocak 1699 yılında İngiltere ve Hollanda'nın arabuluculuğu sayesinde Osmanlı ile Avusturya, Venedik ile Lehistan arasında Karlofça Antlaşması imzalanır. Osmanlı Devleti, tarihinde ilk kez arabuculuk yolu ile antlaşma imzalar. Bu antlaşma ile Osmanlı tarihinde ilk kez büyük bir toprak kaybı yaşanır. II. Viyana ile başlayıp Karlofça ile zirveye çıkan süreçte, Hıristiyan devletler Osmanlı'yı Avrupa'dan atabilecekleri inancı ile Kutsal İttifak'ı kurdular. Bu aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin topraklarının paylaşıldığı ilk antlaşmadır.
Ecdadın cömert hanım Sultanları
🔷 Kamaniçe'de bulunan taş köprü şehirdeki Türk izi olur. Bu köprü, adeta Devlet-i Aliyye'nin şehre hediyesidir.
🔷 Şehrin fethinin ardından Aziz Paul Katedrali 'ne bir minare eklenerek camiye dönüştürülür. Minarede yüz kırk beş basamak mevcuttur ve 36.5 metre yüksekliğindedir. Şehrin kaybıyla birlikte cami yeniden kilise yapılır. Minare yıkılmaz fakat tepesindeki alem çıkarılıp yerine bir heykel yerleştirilir.
Savaşçının vazgeçilmezi "miğfer"