Arama

Osmanlı’nın Viyana Kuşatması’ndan Avrupalılara ne kaldı?

Viyana Kuşatması sonrası Osmanlı ordusu geri çekilirken ağırlık yapacak her nevi eşyayı Avusturya topraklarında bırakmıştı. Peki, Osmanlı'nın bıraktığı bu ganimetlerin, Avrupa kültürünü şekillendirdiğini biliyor muydunuz? Ya da her kahvaltıda tükettikleri ve Avrupa ile özdeşleşmiş besinlerin Viyana Kuşatması sırasında keşfedildiğini? "Osmanlı'nın Viyana Kuşatması'ndan Avrupalılara ne kaldı?" sorusunun cevabını siz Fikriyat okuyucuları için derledik.

  • 6
  • 13
AVRUPA’DA ASKERİ BANDOLARIN KÖKENİNİ OLUŞTURDU
AVRUPA’DA ASKERİ BANDOLARIN KÖKENİNİ OLUŞTURDU

Avrupalılar Yeniçeri bandolarıyla hem savaş hem de barış zamanında karşılaşmıştı. Avrupa'da düzenlenen çeşitli diplomatik kabullerde Osmanlı-Türk usulü çalgılarla müzik yapılması adet haline gelmişti.

1683 yılında Viyana kapılarından mağlup ayrılan yeniçerilerin arkalarında bıraktığı müzik aletleri, Avrupa'da askeri bandoların doğuşuna zemin hazırladı.

Napolyon'un Fransız askeri bandosunda bile zil ve kös gibi Osmanlı savaş müziği çalgıları bulunmakta olup Napolyon'un Austerlitz Savaşı'nda (1805) elde ettiği zaferin kısmen bando trompetlerinin yarattığı psikolojik etkiye bağlı olduğu söylenir.

  • 7
  • 13
KRUVASAN – AYÇÖREĞİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?
KRUVASAN – AYÇÖREĞİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Avrupa'nın birçok yerinde sabahları bir fincan kahvenin yanında kruvasan yani bizim deyimimizle ayçöreği ile kahvaltı yapılır.

Kahve ve askeri bando gibi ayçöreği de Osmanlıdan Avrupalılara İkinci Viyana Kuşatmasından kalmadır.

  • 8
  • 13
KRUVASAN UN KITLIĞINDAN MI DOĞDU?
KRUVASAN UN KITLIĞINDAN MI DOĞDU?

Bir rivayete göre Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın 1683'teki İkinci Viyana Kuşatması sırasında, pastalarıyla meşhur olan Viyana'da un karneyle veriliyordu.

Bunun üzerine fırıncılar çareyi ölçüyü küçültmekte buldular ve Osmanlı'nın sembolü olan hilal biçiminde çörek pişirdiler. Böylece "kruvasan" yani ayçöreği doğdu.

  • 9
  • 13
HİLAL SEMBOLÜNDEN Mİ ESİNLENDİLER?
HİLAL SEMBOLÜNDEN Mİ ESİNLENDİLER?

Kruvasanın doğuşu ile ilgili bir diğer rivayete göre ise Osmanlı kuşatmasından kurtulan Viyana halkı günlerce şükran duası etmişti. Fırıncılar da sembolümüz olan hilal biçiminde çörek yaparak, şehrin kurtuluşunu kutlamışlardı.

Başka bir rivayet de Türk toplarının gürültüsünden ekmek yapan fırıncı, elindeki hamuru yere düşürünce, hamurun yerde ya biçimini alması sonucunda ayçöreğinin ortaya çıkmasıdır.

  • 10
  • 13
OSMANLI’NIN SURLARI AŞMAK İÇİN KULLANDIĞI YÖNTEM
OSMANLI’NIN SURLARI AŞMAK İÇİN KULLANDIĞI YÖNTEM

En kuvvetli rivayet ise şudur: Osmanlı ordusu 1683'te Viyana Kuşatması sırasında surları aşmak için top ateşinden daha çok, İstanbul'un fethinden beri etkili bir yöntem olarak kullandıkları lağım atmayı tercih etmişlerdir.

Bu teknikte kale duvarlarının altından kazılan tüneller patlayıcıyla doldurulup ateşlenir, meydana gelen patlamayla surlar yıkılırdı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN