Arama

Osmanlı’yı zinde tutan sır: Spor

Osmanlı Devleti'nin zinde ve hareketli toplumsal yapısı, sporu ve spor dallarının gelişimini büyük ölçüde etkiledi. Bugün varlığını devam ettiren pek çok spor dalı ve spor kulübü o dönemde kuruldu. Sadece toplum değil, padişahlar da sporla ilgilenirdi. Peki, Osmanlı Devleti'nde spor nasıl gelişti, hangi spor dallarında faaliyetler gösterildi?

📌Özellikle kılıç kalkan talimini iyi bilen tecrübeli insanların oynadığı matrak oyunu, Osmanlı'daki en çok terleten ve en çok yoran sporlardan biriydi.

📌Özellikle kılıç tutan erkeklere, şehzadelere ve padişahlara hitap eden bu oyun, süngerden kaplı bir sopa ve yastığa geçirilmiş bir kalkanla oynanırdı.

📌Bakıldığında kısmen bugünkü eskrim sporunu anımsatan bu oyunda, rakibin vücuduna üç kere elindeki sopa ile vuran kazanıyordu.

📌Bu spor savaştan önce çok iyi bir hazırlık süreci oluşturuyordu.

Osmanlı'nın en önemli silahşoru; Matrakçı Nasuh

📌Peygamber Efendimizin (SAV) yapılmasını önerdiği sporlardan biri olan yüzme sporu, Osmanlı İmparatorluğu'nda özellikle deniz kenarındaki şehirlerde gelişim gösterdi.

📌İstanbul ve İzmir'in sahil kenarlarında yapılan deniz hamamları yüzme sporu için mümbit bir zemin oluşturdu.

Deniz Hamamı: İstanbul'da Osmanlı döneminin sonlarına doğru deniz üstüne kurulan kapalı plaj

📌Hamama gelen müşteriler yüzmeyi öğrenerek bu faaliyetin bir spora dönüşmesini sağladı.

Tahta perdeleri kaldırılan bir tarih: 'Osmanlı deniz hamamları'

📌 Eski Türkçe'de "keman"; yay, "keş"; çeken olarak adlandırılırdı. Kemankeş de yay çeken, yani okçulara verilen isimdi.

📌 Yeniçeri Ocağı kurulduğunda yeniçerilere verilen ilk silahlar ok, kılıç ve hançerdi.

📌 Osmanlı'da ünlü ve rekor yapan okçulara çok büyük ödüller verilirdi. Sadece okçuyla kalınmaz aynı zamanda oku yapan usta da bu ödülden payını alırdı.

📌 Bunun asıl nedeni her okçunun ustasının kendine has olmasıydı.

Kemankeş Türk Okçuluğu Sergisi, Saraybosna'ya gidiyor

  • 10
  • 11

📌 Gürz, düşmanı yaralamak veya zırhını parçalamak amacıyla kullanılan, üzerinde boğumlar olan ve bir ucu öbüründen daha kalın bir silahtı. Bu silahın temel olarak maddesi demir, bakır, pirinç veya bronzdu.

📌 Osmanlılarda savaş aracı olarak kullanılan gürz, savaş dışındaki zamanlarda idman aracı olarak kullanılmaktaydı.

📌 Savaşta kullanılan gürzler, idman gürzlerine göre daha hafif ve kullanımı kolay bir yapıya sahipti.

📌 Dönemin pehlivanlarının, ciritçilerinin ve okçularının idmanlarda kullandıkları gürzler daha ağırdı. Bu gürzlere halterde olduğu gibi ağırlık eklenebilmekteydi.

Osmanlı ordusunda kullanılan silahlar

  • 11
  • 11

📌 Labut, 85-90 santimetre boyunda ve 4-5 santimetre kalınlığında kabuğu soyulmuş kuru meşe değneğidir.

📌 Uzağa ve yükseğe atılabilmesi, yaş ağaçlara saplanabilmesi için uç kısmı altı köşeli olan labut, büyük bir kaleme benzediğinden "kalemli" ismiyle de anılırdı. Ciritten farkı daha kısa ve kalın oluşudur.

📌 Labut, tüfeğin kullanılmasından önce binicilerin yanlarında taşıdıkları bir savaş aracıydı. Küçük yaştan beri ağaçlara saplayarak eğitim yapmış sporcu gençler, savaşta düşmanı ve atını labut saplayarak düşürürlerdi.

📌 Tüfeğin yaygınlaşmasından sonra, labut önemini kaybetti ve yalnız cündilerin (binicilerin) spor gösterilerinde ve yarışmalarda kullandıkları bir spor aracı hâline geldi.

📌 Labut atma yarışlarında, karşılıklı iki yüksek ağacın tepesine ip çekilir, labut ipin üzerinden geçirilmeye çalışılırdı. Başarılı olanlara değerli hediyeler verilirdi.

Osmanlı Devleti'nde sporların çeşitli ve yoğun olması özellikle askerleri zinde tutmakta, her daim savaşa hazır kılmaktaydı. Padişahların bizzat sporla ilgilenmesi halk için de sporu önemli kılardı. Ayrıca spor müsabakaları toplum için bir sosyal faaliyet olarak karşımıza çıkmaktaydı. Tekke kültürü ile ilerleyen spor, yeni fethedilen yerlerde iskan politikası kapsamında yerleştirilen halkın bir parçası olduğundan yerel tebaayı etkilemede etkili bir unsurdu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN