Padişahın denetimi: Tebdil-i kıyafet
Bir devleti ayakta tutan en önemli özelliği, adaletidir. Devlet yöneticileri bunu sağlamak için çeşitli yöntemlere başvurmuşlardır. İçlerinden en ilgi çekici olanı, tebdil-i kıyafettir. Yönetici, kılık kıyafetini değiştirerek gizlice halkın arasında dolaşır. Böylelikle sorunları birinci ağızdan dinleyip çözüm bulmaya çalışır. Sizler için tarihteki tebdil-i kıyafet uygulamalarını ve yaşanan ilginç olayları derledik.
Giriş Tarihi: 11.08.2022
15:20
Güncelleme Tarihi: 11.08.2022
18:05
III. Selim'in ekmek teftişi
🔷 Osmanlı'nın yenilikçi padişahı III. Selim de sık sık tebdil-i kıyafetle tebaa arasında dolaşır. Genellikle humbaracı, kalyoncu, Boşnak, laz ve çingene kılıklarına bürünür.
🔷 18. yüzyılda uzun süren savaşlardan dolayı İstanbul'da ciddi oranda tahıl sorunu baş gösterir. Fırıncılar ekmek fiyatını iki katına çıkarır. Bunu duyan dönemin padişahı III. Selim, bir hatt-ı hümayun yayımlar. Sadrazama verdiği emirle bu işle doğrudan ilgilenilmesini ister. Kendisi de tebdil-i kıyafet ile fırıncılara gider. Ekmeğin bozuk, eksik gramajlı olduğunu görür ve fırıncıların dükkânlarının önünde cezalandırılmalarını emreder.
❗Bir bilgi 🔎 Humbaracı kimdir? Havan topu kullanan topçu askerdir.
🔸 Osmanlı'nın yer altı savaşçıları: Lağımcılar 🔸
Padişahın gizlice çıktığı yol
🔷 Halkın arasına karışmak isteyen padişah, saraydan çıkarken At Rampası denilen özel bir yolu kullanır.
🔷 Topkapı Sarayı'nda yer alan At Rampası, Adalet Kulesi'nin yanındaki perde kapısından geçilerek erişilir. Perde Kapısı denen kapıdan geçerek bu yoldan aşağı inen sultan, Şal Kapısı olarak adlandırılan kapıdan geçerek şehre girer.
🔸 4 asırlık yönetim merkezi: Topkapı Sarayı'nın bölümleri 🔸
At Rampası'nı en çok kullanan padişahlar
Yolu en sık kullanan padişahlar ;
▶ IV. Murat, ▶ Sultan İbrahim, ▶ III. Mustafa ▶ II. Mahmut'tur.
🔷 Sadece padişahların at ile geçişine mahsus "At Rampası" 2020 yılında ziyarete açıldı.
❗Bir bilgi 🏰 Topkapı Sarayı nasıl gezilir?
Topkapı Sarayı'nda "müze kart" geçerli değildir. Tam 60 TL, öğrenci 15 TL giriş ücreti bulunu r.
🔸 Topkapı Sarayı'nda Ramazan: Hırka-i Saadet Alayı 🔸
Günümüzde tebdil-i kıyafet
💠 Osmanlı'da tebdil-i kıyafet uygulamalarının 19. yüzyılda Tanzimat Fermanı'ndan sonra sona erdiği görülür.
🔶Tebdil-i kıyafet günümüzde de uygulanıyor. Daha çok emniyet ve adaletin tesisi için kullanılan bu uygulama birçok sorunu önlüyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde kurulan Güven Timleri'nde görevli polisler, tebdil-i kıyafet ile şehrin dört bir yanında devriyeye çıkıyor.
🔶 Güven timleri metro, tramvay, metrobüs, cami, meydanlar gibi yoğunluğun fazla olduğu yerlerde bulunarak kapkaç, yankesicilik, kaldırımcılık, dolandırıcılık, hırsızlık gibi olaylara karşı hazır bulunuyor.