Arama

‘Radyoaktif izleri’ silinemeyen bilim insanı: Marie Curie

Marie Curie, yaptığı buluşlarla ve 120 yıl önce keşfettiği radyum elementi ile tarihe adını altın harflerle yazdırdı. Bilim dünyasına yaptığı katkılar sayesinde "Nobel ödülü alan ilk kadın" ve "Nobel'i iki kez alan ilk bilim insanı" olmuş; Birinci Dünya Savaşında cephedeki yaralı askerlerin sağlıklarına kavuşmalarında büyük katkılar sağlamıştı. Curie, radyoaktif maddeler üzerinde o kadar çok çalıştı ki, ölümü de bu nedenle oldu. Not defterleri, bugün dahi radyoaktif madde saçtığı için kurşun kaplı bölmelerde muhafaza ediliyor; ancak korunma malzemeleri giyilerek incelenebiliyor. Marie Curie kimdir?"Tarihten radyoaktif izleri silinemeyen" Marie Curie'nin yaşamı...

  • 7
  • 9
İKİ NOBEL'E SAHİP İLK BİLİM İNSANI
İKİ NOBEL’E SAHİP İLK BİLİM İNSANI

Marie Curie 1911 senesinde, radyoaktivite çalışmaları, saf radyum izolasyonu, Polonyum ve Radyum elementlerinin keşfi ve araştırılmasındaki rolünden dolayı Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

Marie, tarihte iki Nobel Ödülüne sahip ilk kişi oldu. Halen iki Nobel Ödülüne sahip tek kadın. Yine 1911 yılında, Belçika'da gerçekleşen dünyanın en saygın fizikçi ve kimyagerlerinin bir araya geldiği Solvay Konferasına katılan ilk kadın oldu.

"Hayatta hiçbir şeyden korkmayın yalnız; her şeyi anlamaya çalışın.
Şimdi anlama zamanı, böylece daha az korkabiliriz."

  • 8
  • 9
BİLİMİNİ CEPHEYE TAŞIDI
BİLİMİNİ CEPHEYE TAŞIDI

1914 yılına gelindiğinde, Dünya Savaşı nedeniyle cephedeki cerrahlara yardım etmek için, bilimi aracı etti Marie Curie. X ışını teknolojisini geliştirerek, otomobilini seyyar bir radyolojik üniteye dönüştürdü, nasıl kullanılacağı ile ilgili eğitimler verdi.

Onun bu keşfi sayesinde cephedeki doktorlar mermi şarapnellerinin yerlerini ve farklı sağlık sorunlarını daha kolay görebildiler.

  • 9
  • 9
"BİLİM İÇİN ÖLEN KADIN"
BİLİM İÇİN ÖLEN KADIN

Laboratuvar çalışmaları sırasında maruz kaldığı aşırı radyasyondan dolayı hastalık yaşamaya başladı.

1934 yılında, Fransa'da kan kanserinden öldü ve bu hastalığı da aşırı radyasyona maruz kalmasına bağlandı. Ölümünden sonra kendisine "bilim için ölen kadın" denildi.

Marie'nin yaptığı çalışmalar ve katkılardan dolayı, radyoaktivite birimine "Curie" deniliyor.

Marie Curie'nin not defterleri o kadar çok radyasyona maruz kalmıştır ki, ancak kurşun kaplı bölmelerde muhafaza edilerek ve radyoaktif korunma malzemeleri ile incelenebiliyor. Bu defterlerin 3511 yılına kadar radyoaktif maddelere sahip olacağı tahmin ediliyor.

Fikriyat

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN