Arama

‘Radyoaktif izleri’ silinemeyen bilim insanı: Marie Curie

Marie Curie, yaptığı buluşlarla ve 120 yıl önce keşfettiği radyum elementi ile tarihe adını altın harflerle yazdırdı. Bilim dünyasına yaptığı katkılar sayesinde "Nobel ödülü alan ilk kadın" ve "Nobel'i iki kez alan ilk bilim insanı" olmuş; Birinci Dünya Savaşında cephedeki yaralı askerlerin sağlıklarına kavuşmalarında büyük katkılar sağlamıştı. Curie, radyoaktif maddeler üzerinde o kadar çok çalıştı ki, ölümü de bu nedenle oldu. Not defterleri, bugün dahi radyoaktif madde saçtığı için kurşun kaplı bölmelerde muhafaza ediliyor; ancak korunma malzemeleri giyilerek incelenebiliyor. Marie Curie kimdir?"Tarihten radyoaktif izleri silinemeyen" Marie Curie'nin yaşamı...

  • 9
  • 9
"BİLİM İÇİN ÖLEN KADIN"
BİLİM İÇİN ÖLEN KADIN

Laboratuvar çalışmaları sırasında maruz kaldığı aşırı radyasyondan dolayı hastalık yaşamaya başladı.

1934 yılında, Fransa'da kan kanserinden öldü ve bu hastalığı da aşırı radyasyona maruz kalmasına bağlandı. Ölümünden sonra kendisine "bilim için ölen kadın" denildi.

Marie'nin yaptığı çalışmalar ve katkılardan dolayı, radyoaktivite birimine "Curie" deniliyor.

Marie Curie'nin not defterleri o kadar çok radyasyona maruz kalmıştır ki, ancak kurşun kaplı bölmelerde muhafaza edilerek ve radyoaktif korunma malzemeleri ile incelenebiliyor. Bu defterlerin 3511 yılına kadar radyoaktif maddelere sahip olacağı tahmin ediliyor.

Fikriyat

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN