Türk - İslam mimarisinin zirvesi: Selimiye Camii
Osmanlı mimarisinin zirve noktası olarak kabul edilen Selimiye Camii, gelecek kuşaklara daha güzel bir şekilde intikal etmesi ve yapısal özellikler sebebiyle geçtiğimiz Kasım ayından beri restorasyonda. Sultan II. Selim'in Kıbrıs'ın fethi vesilesi ile Mimar Sinan'a bina ettirdiği ibadethane, heybeti ve azameti ile beş asırdır tüm ziyaretçilerini etkilemeye devam ediyor.
Giriş Tarihi: 15.05.2022
12:24
Güncelleme Tarihi: 15.05.2022
14:31
◾ Edirne düz bir coğrafi yapıya sahiptir. Bu sebepten Mimar Sinan 'ın ustalık eseri Edirne'nin her yerinden tüm ihtişamı ile görülebilir.
◾ II. Selim 'in eski başkente bu denli güzel bir yapı inşa ettirmesi Osmanlıların mazisine ne denli bağlı bir hanedan olduğunu göstermesi bakımından da manidardır.
II. Selim Şiirleri
◾ Lakin tüm bu güzelliklere ve mimari özelliklere rağmen camii , Edirne'de olması hasebiyle biraz geri planda kalır. Değeri hala tam anlamıyla idrak edilemez.
◾ Selimiye Camii'ni diğer selatin camilerden ayıran bir diğer özellik de müezzin mahfili dir. Sade ve gösterişli olan mahfil diğer selatin camilerin aksine kubbenin tam ortasında yer alır.
◾ Mahfilin burada konumlanması sesin tüm müminlere tam manasıyla ulaşması ile alakalıdır.
Minyatürler ile Yavuz Sultan Selim
◾ Birbiri içerisinde tutarlı bir zarafete sahip olan minareler içerisinde üç ayrı yol bulunur. Bu şekilde minareye çıkan üç ayrı kişi birbirini görmeden şerefelere ulaşabilir.
◾ Mimar Sinan'ın Sultan II. Selim 'in isteği doğrultusunda inşa ettiği bu müstesna eser, diğer İslami eserlerin o güne kadar ayrı ayrı getirdiği tüm güzellikleri bir arada toplar.
◾ Milletimizin İslamiyet ile olan bağını taçlandırdığı bu abide eserin restorasyon çalışmasının en kısa sürede biterek ziyaretçilere açılmasını temenni ediyoruz.
Selimiye Cami'ne nasıl gidilir?
Yavuz Sultan Selim: Geçilemez sanılan çölü aşan hükümdar