Şehzade Ömer Faruk Efendi'nin hazin öyküsü
Son Halife Abdülmecid Efendi'nin oğlu olan Şehzade Ömer Faruk Efendi, 1924'deki yasa nedeniyle sürgün edildiği Kahire'de 28 Mart 1969 yılında vefat etti. Fenerbahçe'nin en genç başkanı da olan Ömer Faruk Efendi, bu görevi hanedanın bütün mensuplarıyla beraber Türkiye'den sürgüne gönderildiği yıllara kadar sürdürmüştü. Vefatının 50'ıncı yılında I. Dünya Savaşı'na katılan, Milli Mücadele'ye katılmak için Anadolu'ya geçen ama kapıların yüzüne kapandığı Şehzade Ömer Faruk Efendi, hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 28.03.2019
17:24
Güncelleme Tarihi: 28.03.2019
17:50
Eşraftan birinin evinde öğle yemeğini hep bir arada yedik. Onlar gittikten sonra ben bahçeye inmiştim. Bir kanun neferi geldi. Selâm vererek bir telgraf uzattı. Bu telgraf, bizzat Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi Mustafa Kemal Paşadan geliyordu. Açıp okuduğum zaman beynimden vurulmuşa döndüm. Telgraf aynen şöyle idi:
"Zatı fehimanelerinin, Anadolu'yu teşrif buyurmaları, emsali müessefe-i tarihiye delâletiyle sabit olduğu üzere erkânı saltanatı seniyye arasında bazı sui-telâkkiyata mahal verebileceği ve vahdeti tamme halinde bulunan efkârı umumiye-i milliyeyi yeniden teşevvüşe düşürmek suretiyle de fevkalâde dâii mahazir olduğundan vatan ve milletin bütün hanedanı saltanat erkânının hizmetlerinden istifade edecekleri zamanın hulûlüne intizaren şimdilik İstanbul'da temdidi ikamet buyurmaları meftur oldukları hamiyeti vataniye iktizasından görüldüğü maalihtiram arz olunur efendim."
Bunu üzerine Şehzade, ikinci bir telgraf göndererek Anadolu'ya sadece vatan vazifesi için geldiği ve siyasi herhangi bir düşüncesinin olmadığını aynı zamanda arzu etmeleri halinde kendisini doğrudan cepheye göndermelerini söylüyordu. Fakat bu telgraf cevaplanmadı. Mecburen İstanbul'a geri dönmek zorunda kaldığında henüz yirmi üç yaşındaydı.
OSMANLI HANEDANI ÖZ VATANINDAN SÜRGÜN EDİLDİ
1924 yılında çıkarılan bir kanunla, Osmanlı'nın yüzlerce yıl boyunca sürdürdüğü hilafet makamı sonlandırılmıştı. Osmanlı hanedanının üyelerine de ülkeyi terk etmeleri için çok kısa bir mühlet tanınmış; Halife Abdülmecid, ailesi ile birlikte daha o gece sınır dışına çıkarılmıştı. O günden sonra da Şehzade Faruk Efendi, memleketini bir daha göremedi. Tam 45 yıl sürgünde kalan Faruk Efendi1969'da Kahire'de, memleketine hasreti içerisinde veda etti.
ŞEHZADE ÖMER EFENDİ’NİN FENERBAHÇE HASRETİ
1924'de çıkarılan bir kanunla hanedanın ülkeden sürgün edilmesiyle Kahire'ye giden Şehzade Ömer Efendi, 1966 yılında İstanbul'daki dostu tarihçi İsmail Hami Danişmend'e gönderdiği mektubun Fenerbahçe ile ilgili özlemini de belirtiyor:
Pek muhterem beyefendi,
...İçimden, bu sene bir kavuşma senesi olacak diye geldi! Sonra, o kavuşma kim ile? Sevgili vatanım ve 15 senedir görmediğim çocuklar ile mi, yoksa toprak ile mi diye düşündüm!
...'Maneviyatınızı bozmayın, ye'se kapılmayın' buyuruyorsunuz ama buna imkân kaldı mı? İnsan taştan çelikten olsa yine dayanmaz! Kaçıncı senedir bu tahammülümüz! Artık tahammül edebilme imkânları da kalmadığı gibi işkencenin de bir derecesi var. Öyle bir hâle geldim ki ne isteyeceğimi bilemez oldum.