Selçuklu döneminden miras kalan 3 şifahane
Selçuklular döneminden ecdadımızın mirası olan ve sağlık hizmeti sunan darüşşifalar, asırlar boyunca varlığını sürdürdü; Anadolu'da birçok isim ile zikredildi. Halk sağlığını düşünen bu kurumlar din, dil, ırk farkı gözetmeden tedavi uygulardı. Sizler için, Selçuklu döneminden miras kalan Sivas Divriği Şifahanesi, Kastamonu Yılanlı Şifahane ve Çankırı Taş Mescit Şifahanesi hakkındaki bilgileri derledik.
Giriş Tarihi: 18.03.2020
15:27
Güncelleme Tarihi: 02.02.2023
12:04
➡ Başta kapılar ve sütunlar olmak üzere, külliyenin birçok yerinde bulunan, Ahlatlı ve Tiflisli ustaların ellerinden çıkan, taş işçiliğinin en nadide ve en ince örneklerini yansıtan harikulade motifler tüm dünyanın ilgi ve dikkatini çeker.
➡ Bu eseri farklı ve özgün kılan bir diğer özellik de, uzaktan bakıldığında simetrik olduğu düşünülen, fakat özünde asimetrik olan bezemelerde yer alan on binlerce motifin hiçbirinin bir daha kendini tekrar etmemesi; kâinattaki farklı varlıkların muhteşem bir ahenk ve denge içerisinde olduklarının taşa nakşedilerek gözler önüne serilmesidir.
Darüşşifa nedir, darüşşifanın tarihi
➡ Mimari üslubu, süsleme ve örtü sistemlerinin dengeli ve uyumlu tasarımıyla önem kazanan bu şaheser, dünyada, görülmeye değer eserler listesinin başında yer alır.
➡ Bu büyüleyici eseri anlatmaya sözlerin yetersiz kalacağını Evliya Çelebi yüzyıllar önce şöyle ifade etmiştir: "Methinde diller kısır, kalem kırıktır". Görenleri kendisine hayran bırakan bu muhteşem abide eser, sanat tarihçileri tarafından "Divriği mucizesi", "Anadolu'nun Elhamrası" gibi ifadelerle tanımlanmıştır. 1985 yılında UNESCO tarafından "Dünya Kültür Mirası" listesine alınan, İslam mimarisinin bu başyapıtı, aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı makamının koruması altındadır.
Kastamonu Yılanlı Şifahane
➡ Özellikle Kastamonu kent merkezi küçük bir yerleşim olmasına karşın eskisi yaklaşık olarak 800 yıl geriye giden ve sayısı 6 olan külliyelere sahip olması; kentin tarihsel anlamada ne kadar gelişkin bir eğitim ve kültür hayatına sahip olduğunu göstermektedir.
➡ Kastamonu'da bulunan Yılanlı Camii ve Külliyesi , bu topraklara 8 asır önce kurulmuş İslam medeniyetinin damgalarından birisidir. Yılanlı Külliyesi'nin kitabesinden Anadolu Selçuklu Devleti'nin son dönemlerinde (1273) yapıldığı anlaşılır. O dönemlerde külliyenin içinde cami, şadırvan, türbeler ve konağın bulunduğu yapının yanında büyük bir "Darüşşifâ" Tıp Fakültesi (hastane) de mevcuttu.
➡ Darülşifa Çobanoğulları döneminde miladi 1272 tarihinde Ali Bin Süleyman Bin Ali tarafından yaptırılmıştır. Yapının kapı niş ve kemeri ve iki yandaki silmeler kesme taştan yapılmıştır. Bu bölümlerin üzeri bitkisel ve geometrik motiflerle bezenmiştir.
Büyük Selçuklu Devleti'nde İslâm sanatı
➡ Nişlerin üst kısmında ve büyük kemerin kaidesinde büyük bir silme olup bitkisel kabartmalarla süslüdür. Ön köşelerde birer taklit sütün bulunmaktadır. Kapı kemeri basık olup geçme tekniğiyle kesme taştan yapılmıştır.