Selçuklu döneminden miras kalan 3 şifahane
Selçuklular döneminden ecdadımızın mirası olan ve sağlık hizmeti sunan darüşşifalar, asırlar boyunca varlığını sürdürdü; Anadolu'da birçok isim ile zikredildi. Halk sağlığını düşünen bu kurumlar din, dil, ırk farkı gözetmeden tedavi uygulardı. Sizler için, Selçuklu döneminden miras kalan Sivas Divriği Şifahanesi, Kastamonu Yılanlı Şifahane ve Çankırı Taş Mescit Şifahanesi hakkındaki bilgileri derledik.
Giriş Tarihi: 18.03.2020
15:27
Güncelleme Tarihi: 02.02.2023
12:04
Kastamonu Yılanlı Şifahane
➡ Özellikle Kastamonu kent merkezi küçük bir yerleşim olmasına karşın eskisi yaklaşık olarak 800 yıl geriye giden ve sayısı 6 olan külliyelere sahip olması; kentin tarihsel anlamada ne kadar gelişkin bir eğitim ve kültür hayatına sahip olduğunu göstermektedir.
➡ Kastamonu'da bulunan Yılanlı Camii ve Külliyesi , bu topraklara 8 asır önce kurulmuş İslam medeniyetinin damgalarından birisidir. Yılanlı Külliyesi'nin kitabesinden Anadolu Selçuklu Devleti'nin son dönemlerinde (1273) yapıldığı anlaşılır. O dönemlerde külliyenin içinde cami, şadırvan, türbeler ve konağın bulunduğu yapının yanında büyük bir "Darüşşifâ" Tıp Fakültesi (hastane) de mevcuttu.
➡ Darülşifa Çobanoğulları döneminde miladi 1272 tarihinde Ali Bin Süleyman Bin Ali tarafından yaptırılmıştır. Yapının kapı niş ve kemeri ve iki yandaki silmeler kesme taştan yapılmıştır. Bu bölümlerin üzeri bitkisel ve geometrik motiflerle bezenmiştir.
Büyük Selçuklu Devleti'nde İslâm sanatı
➡ Nişlerin üst kısmında ve büyük kemerin kaidesinde büyük bir silme olup bitkisel kabartmalarla süslüdür. Ön köşelerde birer taklit sütün bulunmaktadır. Kapı kemeri basık olup geçme tekniğiyle kesme taştan yapılmıştır.
➡ Kemerin altında kitabe vardır. Kapının sağ ve sol yanlarında yazılar vardır. Ortadaki kitabenin altında da yazı vardır. Manaları şudur:
"Bu bina yapılırken fakir olan Küherbaş nezaret etti, mimar Kayserili Saddır. Allah onun ve bütün müminlerin ve Müslümanların günahını affetsin."
Anadolu'nun ilk hadis okulu: Çankırı Taş Mescit Şifahanesi
➡ Çankırı'da Selçuklu döneminden kalma en önemli yapıdır. Moloz taştan yapılması sebebiyle tamamen yıkılmış olan şifahane kısmı, Anadolu Selçuklu Hükümdarı I. Alâeddin Keykubat zamanında Çankırı Atabeyi (Valisi) Cemalettin Ferruh tarafından 1235 yılında yaptırılmıştır. 1235 yılında yaptırılan ve Taş Mescit olarak bilinen yapı ilk olarak şifahane olarak hizmet verdi. Cemalettin Ferruh tarafından 1242 yılında büyütülen Taş Mescit'e darülhadis ve semahane de eklendi.
Anadolu'ya Selçuklu'dan miras 5 medrese