Selçuklu’nun kadim başkenti Konya’daki tarihi eserler
Anadolu'nun fatihi olan Selçuklular, bulundukları yerlere medrese, cami, darüşşifa, imaret, hamam, dergâh ve kervansaraylar yaptırarak şehirleri ihya etti. Bütün varlıklarını bu topraklara adayan Selçuklu Devleti, Anadolu'yu İslam beldesi haline getirdi. İnşa ettikleri eserlerde sanatı ve zarafeti ön plana çıkardılar. Sizler için Selçuklu'nun kadim başkenti Konya'daki tarihi eserleri derledik.
Giriş Tarihi: 26.10.2020
17:55
Güncelleme Tarihi: 01.11.2021
10:53
SULTAN MESUD’UN YAPIMINI BAŞLATTIĞI İLK CAMİ
Anadolu'da Türk medeniyetinin yayılmasında büyük hizmet eden Selçuklu'nun bütün tarihinin merkezi olan Alâeddin Cami, kitâbeleri, süslemesi ve türbeleri ile oldukça değerlidir.
📌Selçuklu sarayının yakınına inşa edilen Alâeddin Cami, II. Abdülhamid tarafından yaptırılan tamir ve bazı değişikliklerden sonra, 1914-1918, 1920-1923 yıllarında da restore edildi.
▶Sultan Mesud'un yapımını başlattığı ilk cami olduğu düşünülür. Avlu cephesinin kuzeye açılan cümle kapılarında taş işçiliğinin en güzel örnekleri yer alır. Saraya geçişi sağladığı tahmin edilen kapı, Selçuklu sanatının sade ve zarif motifleri ile bezenmiştir.
Tarihte yolcuların konaklama merkezi olan, ticaretin gelişmesine büyük katkı sağlayan kervansarayların Anadolu'daki en büyük örneklerinden olan ve günümüze kadar ayakta kalmayı başaran Zazadin Hanı, mimari güzelliğiyle dikkati çekiyor.
📌 Anadolu, Selçuklu hâkimiyetine girmesinin ardından 12. yüzyılın sonlarında milletlerarası ticaretin merkezi oldu. Ekonomi politikalarını ve fetihlerini milletlerarası ticaretin konumuna göre düzenleyen Selçuklu sultanları Anadolu'nun bir ucundan diğer ucuna, ana ticaret yollarından ara yollara kadar her alanda kervansaray yaptırdı.
EN İHTİŞAMLI SELÇUKLU KERVANSARAYINDAN BİRİ
📌Sultanlar ve devlet adamları tarafından inşa ettirilen bu vakıf yapılarında yolcular üç gün boyunca kervansaray kurucusunun misafiri sayılır ve ücret alınmazdı. Barınma ve yemek imkânlarının yanı sıra hamam, mescid, eczahane ve gerektiğinde hekim, fakir yolculara bedava ayakkabı, hayvanlar için yem, nalbant, veteriner, araba tamiri gibi hizmetler sunulurdu.
▶Bu örneklerden biri de günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış olan Zazadin Hanı… Konya'ya 22 kilometre uzaklıkta, Aksaray-Konya karayolundan 5 kilometre içeride Tömek köyü yakınında yer alan han, Selçuklu kervansaraylar ağının en güzel yapılarından biri olarak biliniyor.
▶ Zazadin Hanı'nın inşasının, Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubat döneminde 1235'de başladığı, oğlu II. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında 1237'de bitirildiği tarihi kayıtlarda yer alır.
▶ Hanın girişinde ve kapalı bölümün kapısında bulunan iki kitabede, kim tarafından ve hangi tarihte yapıldığı hakkında bilgiler yer alır. Han, Anadolu Selçuklu Devleti vezirlerinden olan Sadettin Köpek tarafından yaptırılmıştır. Hanın inşasında Sadettin Köpek'in mimarlık yaptığı tahmin edilmektedir. Hanın ismi, inşa edildiği dönemde 'Sadettin Hanı'dır. İsim zamanla değişime uğramış ve halk arasında Zazadin Hanı'na dönüşmüştür.
▶ Zazadin Hanı'nın inşasında, Roma ve Bizans dönemi kalıntılarının da kullanıldığı görülür. Hanın kapalı ve açık bölümündeki birçok duvarda, antik eser kalıntıları yer alır. Hanın taç kapısının hacimli kitlesi üzerinde, basamaklarla çıkılan ve zengin bir taş süslemeye sahip mescit bulunur.
▶ Zazadin Han, yazlık ve kışlık bölümlerden meydana gelen hanlar grubundadır. Avluda önleri açık ve kapalı olmak üzere irili ufaklı 24 oda, mescit, hamam, ambar, depo ve ahırlar vardır. Duvarlarında yer alan beyaz ve açık kahverengi kesme taşlar ile Selçuklu dönemi taş işçiliğini yansıtan önemli bir eser konumundadır.