Arama

Selçuklu’nun kadim başkenti Konya’daki tarihi eserler

Anadolu'nun fatihi olan Selçuklular, bulundukları yerlere medrese, cami, darüşşifa, imaret, hamam, dergâh ve kervansaraylar yaptırarak şehirleri ihya etti. Bütün varlıklarını bu topraklara adayan Selçuklu Devleti, Anadolu'yu İslam beldesi haline getirdi. İnşa ettikleri eserlerde sanatı ve zarafeti ön plana çıkardılar. Sizler için Selçuklu'nun kadim başkenti Konya'daki tarihi eserleri derledik.

  • 8
  • 19
MEDRESEDE DERS VEREN MÜDERRİSLER
MEDRESEDE DERS VEREN MÜDERRİSLER

📌Hadis ve tefsir ilimleri okutulmak üzere kapalı medrese tarzındaki abide eser, Sille taşından inşa edildi. Selçuklu devri taş işçiliğinin şaheser örneği olan medresenin kapısı yazı ve desenlerle süslüdür. Üzerinde medresenin yapımı ile ilgili kitabenin yer aldığı kapının diğer yüzeyinde ise seçme ayet ve hadisler yer alıyor.

▶ Medresenin açılışında Mevlana gibi birçok âlim yer aldı. Dönemin önde gelen müderrisleri Şemseddin Mardinî, Ahi Evsahuddin, Rüknedddin Mâzenderânî ve Sirâceddin Horus bu medresede ders verdi. Mevlana'nın da bazen bu medreseyi teftiş ettiği bilinir.

  • 9
  • 19
KURTULUŞ SAVAŞI’NA KADAR EĞİTİME DEVAM ETTİ
KURTULUŞ SAVAŞI’NA KADAR EĞİTİME DEVAM ETTİ

📌Selçuklu döneminde medreselerde mescit inşası gelenekti. Eflaki'nin rivayetine göre, Celâleddin Karatay, medresesine gidip Mevlana'nın arkasında namaz kıldı.

▶ Kuruluşundan 1914'e kadar eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam edilen Karatay Medresesi'nde Kurtuluş Savaşı'nın ardından eğitime son verildi.

▶ Anadolu Selçuklu devri çini işçiliğinde önemli yeri bulunan Karatay Medresesi, 1955'te "Çini Eserler Müzesi" olarak ziyarete açıldı. Müzede, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserler sergileniyor.

  • 10
  • 19
ALAEDDİN CAMİ
ALAEDDİN CAMİ

📌 Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat'ın ismini taşıyan Alaeddin Camisi, bu dönemin en eski ve önemli eserlerindendir.

▶ Yapımına, Selçuklu Sultanı I. Rükneddin Mesud tarafından başlanmış ve Alaeddin Keykubat tarafından 1221'de tamamlanmıştır. Ayrıca minberinin abanoz ağacından yapıldığı caminin iç avlusunda Selçuklu sultanları; I. Mesut, II. Kılıçaslan, II. Nükrettin Süleyman, I. Gıyaseddin Keyhüsrev, Alaaddin Keykubat, II. Gıyasettin Keyhüsrev, II. Kılıçaslan ile III. Gıyasettin Keyhüsrev'in mezarları yer alır.

  • 11
  • 19
ANADOLU’NUN EN ÖNEMLİ SELÇUKLU ESERİ
ANADOLU’NUN EN ÖNEMLİ SELÇUKLU ESERİ

📌 Anadolu Selçuklu Devleti'nin en büyük ve önemli ulu camilerinden biri olan Alaeddin Camisi, İslam mimarisi yapı tarzında inşa edilip üzeri ağaç ve toprakla örtülmüştür.

▶ Selçuklu mimarisinin en belirgin özelliklerini barındıran cami, yığma bir tepenin üzerine yapıldı.

▶ Alaeddin Camisi'nin 1155 yılında yapılmış minberi, Anadolu Selçuklu ahşap işlemeciliğinin şaheserlerinden biridir. Minber kündekârî denilen teknikte, geometrik şekillere göre biçilmiş parçaların yine geometrik desenlere göre birleştirilmesi suretiyle meydana getirilmiştir.

▶ Selçuklu Devleti'nin iktidar ve gücünü̈ simgeleyen anıtsal nitelikte bir yapıdır.

▶ Alaeddin Camii farklı dönemlerde inşa edildiği için yapımında değişik ve devşirme malzemelerden faydalanıldı.

  • 12
  • 19
SULTAN MESUD’UN YAPIMINI BAŞLATTIĞI İLK CAMİ
SULTAN MESUD’UN YAPIMINI BAŞLATTIĞI İLK CAMİ

Anadolu'da Türk medeniyetinin yayılmasında büyük hizmet eden Selçuklu'nun bütün tarihinin merkezi olan Alâeddin Cami, kitâbeleri, süslemesi ve türbeleri ile oldukça değerlidir.

📌Selçuklu sarayının yakınına inşa edilen Alâeddin Cami, II. Abdülhamid tarafından yaptırılan tamir ve bazı değişikliklerden sonra, 1914-1918, 1920-1923 yıllarında da restore edildi.

▶Sultan Mesud'un yapımını başlattığı ilk cami olduğu düşünülür. Avlu cephesinin kuzeye açılan cümle kapılarında taş işçiliğinin en güzel örnekleri yer alır. Saraya geçişi sağladığı tahmin edilen kapı, Selçuklu sanatının sade ve zarif motifleri ile bezenmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN