Şeyh Edebali kimdir? Şeyh Edebali'nin Osman Gazi'ye nasihati...
Orta Asya'nın uçsuz bucaksız topraklarını aşıp Anadolu'ya yerleşen "dört yüz çadırlık bir aşiretin" kısa zamanda tarihin en önemli devleti haline gelmesindeki sır, sadece bilek ve kılıç gücünde saklı değildi. Şeyh Edebali gibi ilim ve irfan erbapları sayesinde devlet tecrübesi İslamiyet'le birleşerek yeni bir ruh kazandı. Peki, Şeyh Edebali kimdir? Şeyh Edebali, Osman Gazi'ye nasihatleri nelerdi?
Giriş Tarihi: 26.10.2019
15:22
Güncelleme Tarihi: 04.02.2021
10:50
İlk Osmanlı kadısı ve müftüsü olan Şeyh Edebali, döneminin birçok fakihi ile görüşmüş ve onlardan ders almış, çok sayıda talebe yetiştirmişti.
Önde gelen öğrencilerinden damadı Dursun Fakih, şeyhten sonra Osmanlı Devleti'nin ikinci müftüsü ve kadısı oldu.
Prof. Dr. Halil İnalcık, fıkıh okumuş Edebali ve Tursun Fakih'in, Osmanlı uç gazi beylerinin danışmanları olduğunu söyler. Özellikle Orhan Gazi'nin devlet işlerinde, divan ve askeri teşkilatını kurumlaştırırken Şeyh Edebali'ye danışması dikkat çeker.
Osman Bey, Şeyh Edebali'nin, bir ahi adeti olan beline gaza kılıcını bağlanması ile gazi olmuş ve akınlarına başlamıştı.
Osmanlı tarihçisi Neşri, Şeyh Edebali'yi şöyle anlatır:
"Meğer Osman'ın halkı arasında bir şeyh-i aziz varidi. Edebali dirlerdi. Gayet sahib-i kemallerdendi. İlm-i rüyayı hub bilür idi. Dünyası bi-nihaye idi amma derviş siyretin tutardu. Hatta derviş deyü lakabı iderlerdi. Bir zaviye yapub ayende vü revendeye hizmet iderdi."
II. ABDÜLHAMİD TARAFINDAN TAMİR EDİLDİ
Şeyh Edebâli adına inşa edilen zaviye, Kurtuluş Savaşı yıllarında Yunanlıların çıkardığı yangından sonra terk edilen eski şehrin sınırında, çevreye hâkim kayalık bir tepenin üzerinde yer alır. Osman Gazi'nin, 1326'da kendisinden üç ay önce ölen kayınpederi Şeyh Edebâli ile onun arkasından ölen eşi Mal Hatun'u halen türbelerinin bulunduğu yerlere kendi eliyle defnettiği, Orhan Gazi'nin de babasının vasiyeti uyarınca kabirlerinin üzerine birer türbe ile yanlarına bu zâviyeyi yaptırdığı bilinir.
Zaman içinde çeşitli onarımlar geçiren zaviye, son olarak 1889 yılında II. Abdülhamid tarafından tamir ettirilmişti. Cumhuriyet'in ilk yıllarında kendi haline bırakıldığından dolayı harap olan zaviye, daha sonra tamir edilmişti.
Prof. Dr. Halil İnalcık, kroniklerde Mal Hatun'u Osman Gazi'nin hanımı ve Şeyh Edebâli'nin kızı olarak kayıtlı olduğunu söyler.
"KUR'AN-I KERİMİ GÜÇLÜ OLMAK İÇİN OKUYUNUZ"
Şeyh Edebalı kendisini dinleyenlere; "Toprağa bağlanın. Suyu israf etmeyin. Mirasınızın sağlam kalmasına dikkat ediniz. Veriniz, cömert olunuz elleriniz yumuk kalmasın. İlim sahiplarini koruyunuz. Ağaç dikiniz. Ödünç aldığınızı fazlasıyla iade ediniz. Kuran-ı Kerimi güçlü olmak için okuyunuz. Bağınızı bahçenizi viran bırakmayınız. Hadis ezberleyiniz. Bildiklerini öğretenler unutmazlar. Asıl ölüm ilimden payını almayanlaradır. Faydalı ile faydasızı bilenler bilgi sahipleridir…." der ve tavsiyelerde bulunurdu.