Sputnik-1: İnsanlığın uzaya ilk adımı
Uzay serüveni, insanlığın uzayla ilgili hayallerinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Ancak modern uzay çağı, 20. yüzyılın ortalarında Sovyetler Birliği'nin Sputnik 1'i fırlatmasıyla resmen başlatır. Bu olay, insanlığın uzaya olan keşif ve keşif tutkusunu yeni bir seviyeye taşıdı ve uzay araştırmalarının önünü açmasının yanı sıra, ABD ve Sovyetler Birliği arasında en büyük rekabet alanlarından biri olmuştur.
Giriş Tarihi: 05.10.2023
13:08
Güncelleme Tarihi: 05.10.2023
13:51
🛰 Apollo programı aracılığıyla Ay 'a gitme hedefi amaçlanmıştı. Bu nedenle, 16 Temmuz 1969'da Cape Kennedy Uzay Üssü 'nden Satürn V roketiyle Apollo 11 'in fırlatılmasıyla bu misyon başlamış oldu.
🛰 ABD'nin ilk uzay görevlerinde genellikle Kennedy Uzay Üssü 'nün rampası kullanıldı. Bu ilklerden bazıları; ilk ABD dünya uydusunun fırlatılması, yörüngeye fırlatılan ilk ABD astronotunun fırlatılmasıydı.
🛰 Ay'a ayak basan ilk insan Armstrong'un, "Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım " sözü tarihe geçti. Neil Armstrong, 25 Ağustos 2012' de 82 yaşında yaşamını yitirdi.
Uzay macerasında özel teşebbüsler: Space X
🛰 NASA 'nın ABD ekonomisindeki bütçe giderleri oldukça maliyetli olmuştur. Bu sebeple, kamu kaynaklarıyla yürütülen tüm insanlı uçuş programlarına 2011 yılında son vererek bu alanda özel sektör girişimlerini teşvik etmeye başladı.
🛰 Alçak yörüngenin ötesine yönelik insanlı uzay yolculukları için SpaceX 'in "Starship " uzay mekikleri 2030 yılı için Mars'a insanlı uçak yolculuğu yapmayı planlamaktadır.
Türkiye'de uzay çalışmaları
🛰 Türkiye'nin uzay yolculuğuna dair en büyük adım 2018'de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye Uzay Ajansı kurulması kararı ile gerçekleştirildi.
🛰 Belirlenen politikalar doğrultusunda "Milli Uzay Programı" kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan hedefler belirlendi.
🛰 Türkiye'nin uzay faaliyetlerine ilişkin uydu çalışmaları, TÜBİTAK aracılığıyla uzaya fırlatılan yerli üretime sahip uydular, bugün geniş bir coğrafyada, TV yayıncılığı ve veri haberleşme hizmeti sağlıyor.
🛰 Amerika 'da bulunan ve özel bir teşebbüsle kurulan uzay şirketi Space X şirketi aracılığıyla da Türksat uyduları uzayda yerini almıştır.
Osmanlı'da uzay yahut astronomi çalışmaları
🛰 İslam bilim tarihi nde astronomi çalışmalarının önemli bir yeri vardır. İslam'ın ilk devirlerinden beri özellikle astronomi gözlemleri ile gezegen teoriler i konularında büyük başarılar elde edilmiştir. Şam ve Bağdat gibi merkezlerde kurulan rasathanelerde pek çok astronom yetişmiş ve çok sayıda astronomi eseri kaleme alınmıştır. Meraga ve Semerkand gibi büyük rasathanelerde yapılan çalışmalarla İslam astronomi bilimi zirveye ulaşmış ve her iki rasathane ekolünü oluşturmuştur.
🛰 Osmanlılar bir yandan bu iki ekolün sürdürücüsü olan bilim adamlarını yetiştirirken, öte yandan da kendi ekolerini oluşturacak çalışmalara başlamışlardır. XV. asrın sonlarına doğru müneccimbaşılık adlı bir kurumla ülkedeki tüm astronomi çalışmalarını idare etmeyi hedefleyen Osmanlılar, muvakkithaneler vasıtasıyla memleketin her köşesinde bir tür astronomi faaliyetinin yapılmasını sağlamışlardır.