Arama

Sultan Abdülhamid’in en bedbaht şehzadesi: Abdülkadir Efendi

Şehzade Abdülkadir Efendi, Sultan II. Abdülhamid'in üçüncü oğlu olarak dünyaya geldi. Alışılmışın dışında, şahsına münhasır bir şehzade olan Abdülkadir Efendi, Sultan Abdülhamid'in görüşlerine ve yönetimine genel olarak muhalif bir tavır içindeydi. Öyle ki, Sultan Abdülhamid de zaman zaman kendisine sitemde bulunurdu. Şehzade Abdülkadir, Osmanlı hanedanının sürgünde maddi ve manevi açıdan en çok sıkıntı çeken üyesi oldu. Sürgün sırasında soğuktan hastalanan iki aylık kızı Bidar Sultan'ı toprağa verdi, dolandırılarak malı mülkü elinden alındı ve yaşamı geçim sıkıntılarıyla geçti… Sultan Abdülhamid'in en bedbaht şehzadesi Abdülkadir Efendi'ye dair bilinmeyenleri sizlerle buluşturuyoruz.

  • 6
  • 20
‘BABAM ABDÜLHAMİD DAİMA KENDİSİNİ İKAZ EDERDİ’
‘BABAM ABDÜLHAMİD DAİMA KENDİSİNİ İKAZ EDERDİ’

Kardeşi Ayşe Sultan kaleme aldığı hatıratında, Abdülkadir Efendi ile ilgili şu sözlere yer vermiş, onun kabına sığmayan karakterini şu sözlerle anlatmıştı:

"Abdülkadir Efendi gayet serbest bir insandı. Kabına sığmaz, yerinde duramaz derecede her şeyin aşırısına giderdi. Hayatı boyunca böyle yaşamıştır. Babama karşı daima küskün davranır; sosyalist olduğunu iddia ederdi. Burhaneddin Efendi'yi bizden üstün tutuyor, derdi. Kendisine mahsus acayip fikir ve hareketleri vardı. Babamın hiç istemediği hareketi yapmaktan çekinmez, mesela fesini yana eğerek giyer; babamdan daima tekdir haberleri alırdı. Babam çok defa Mabeynci Emin Bey'i göndererek nasihat ederdi."

  • 7
  • 20
OSMANLI’DA EŞİNE RASTLANMAYAN BİR KARAKTERİ VARDI
OSMANLI’DA EŞİNE RASTLANMAYAN BİR KARAKTERİ VARDI

Meşrutiyet'ten sonra da ele avuca sığmaz hareketleri nedeniyle birçok kişi Şehzade ile irtibatını kesmişti.

Hatta bu nedenle Sultan V. Mehmed Reşad tarafından altı ay ev hapsi ile cezalandırıldı. Hanedan tarihinde benzerine rastlanmayan bir karakteri vardı.

  • 8
  • 20
HANEDANA MENSUP 144 KİŞİ SÜRGÜN EDİLDİ
HANEDANA MENSUP 144 KİŞİ SÜRGÜN EDİLDİ

TBMM'de alınan bir kararla Hilafet Makamının 3 Mart 1924 tarihinde kaldırılması ardından, Osmanlı hanedanına mensup 144 kişinin yurtdışına sürgüne gönderilmesine karar verilmişti.

Çıkarılan kanunla hanedanın erkek üyelerine ülkeyi terk etmeleri için 48 saat, kadın üyelerine ise, 10 gün mühlet tanındı.

  • 9
  • 20
‘GİDİŞE MAHSUS’ PASAPORTLARLA TOPRAKLARINDAN ÇIKARILDILAR
‘GİDİŞE MAHSUS’ PASAPORTLARLA TOPRAKLARINDAN ÇIKARILDILAR

Hanedan mensuplarının her birine dönüşü olmayan, sadece "gidişe mahsus" birer pasaport ve ikişer bin İngiliz lirası verildi.

Mal varlıkları tasfiye edildi ve Türkiye'ye değil girmeleri, Türk topraklarından transit geçmeleri bile yasaklandı.

  • 10
  • 20
ŞEHZADE ABDÜLKADİR VE SÜRGÜN EDİLEN AİLESİ
ŞEHZADE ABDÜLKADİR VE SÜRGÜN EDİLEN AİLESİ

Tarihler 6 Mart 1924'ü gösterdiğinde saat 09.30'da kalkan Orient-Exprees'in yolcuları arasında Şehzade Abdülkadir'in 13 kişilik ailesi de vardı.

İki eşi, Macide Hanım ve Meziyet Hanım; üç oğlu, 15 yaşındaki Mehmet Orhan, 10 yaşındaki Ertuğrul Necip ve 7 yaşındaki Alaeddin Kadir ile daha yeni doğmuş Bidar Sultan.

Yanlarında ayrıca iki de haremağası vardı. Bulgar sınırına kadar Türk polisi eşliğinde seyahat ettiler. Budapeşte'ye gitmek için Belgrad İstasyonu'nda indiler. 8 Mart günü Budapeşte'ye vardılar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN