Arama

Sultan Abdülhamid'in en özel muhafız birliği: Söğüt Alayı

Osmanlı'nın en zor döneminde yaşayan Sultan Abdülhamid'in kendi güvenliğini sağlamak için 200 kişiden oluşan bir süvari birliğini kurduğunu biliyor muydunuz? Ya da 'Söğüt Alayı' denilen bu birliğe girmek için son nefeslerine kadar sultana itaat ve sadakat göstereceklerine dair yemin etmelerinin yanında askerlerin, beş vakit namaz kılmaları gerektiğini? Sizler için, Sultan Abdülhamid'in en özel muhafız birliği olan Söğüt Alayı hakkında merak edilenleri ve bilinmeyenleri derledik.

  • 7
  • 10
İŞTE O YEMİN!
İŞTE O YEMİN!

''Bismillahirrahmanirrahim. Güneş batsın, ay çıksın. Gece güne, gün geceye devrilsin. Halifem, sultanımın yolu yolumdur. Benim kolum, onun koludur. Silahımın üstüne, tohumu çıkartan toprağımın üstüne, kuyunun üstüne, zindanın üstüne, atam Ertuğrul Gazi üstüne, sadakatim boynumdur, boynum doğrudur, kılıcım eğridir. İhanetten Allah korusun! Beni kendi kılıcımla doğrasın. İşte Kur'an-ı azimüşşan, işte elim. Ekmek tuz hakkı için, Allah'ın sözüne yemin olsun; hem vallahi, hem billahi, hem tillahi, devletimin bekâsını her şeyden önce tutacağıma, sultanımın canını kendi canımdan önce tutacağıma, "İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın" sözüne bağlı kalacağıma, namusum, şerefim ve dinim üzerine ant içerim.''

  • 8
  • 10
BEŞ VAKİT NAMAZ ŞARTI
BEŞ VAKİT NAMAZ ŞARTI

Söğüt Alayı'na girmenin şartları oldukça zordu. Askerlerin, çok iyi ata binmesi aynı zamanda ahlaklı dürüst ve beş vakit namaz kılması gerekiyordu. Ayrıca askerler, bu hizmeti sağladığı süre boyunca belli bir yaşa gelene kadar evlenmeleri yasaktı. Evlerine dönmek isteyen askerlere üç yıl aradan sonra izin verilirdi ve görevine bundan sonra da devam etmek isteyen askerlerin rütbesi yükseltilerek tayin edilirlerdi.

  • 9
  • 10
PADİŞAHIN YATAK ODASININ YANINDA YATARLARDI
PADİŞAHIN YATAK ODASININ YANINDA YATARLARDI

'Söğüdlü Maiyyet Bölüğü' veya 'Ertuğrul Alayı' olarak bilinen bu birlik, Abdülhamid'i saltanatı süresince cansiperâne bir şekilde korudu. Bu alayın subayı Mehmet Efendi bölükten bir kişiyle birlikte Sultan'ın yatak odası önünde her gün nöbet beklerdi. Sultan Söğüt Alayı'na öylesine güven duyuyordu ki Söğüt Alayı'na; kendi canını bir tek onlara emanet edebiliyordu. Yıldız Sarayı evrakları ve dönem hatıratlarından edinilen bilgilere göre sultan, uyuduktan sonra yatak odasının dışında bir Harem Ağası ve Karakeçili Aşireti'nden bir muhafız bulundururdu.

  • 10
  • 10
ZONARO’NUN FIRÇASINDA SÖĞÜT ALAYI
ZONARO’NUN FIRÇASINDA SÖĞÜT ALAYI

Söğüt Alayı geçleri o kadar gösterişli ve prestijliydiler ki, Ressam Fausto Zonaro, alayın Galata Köprüsü'nden geçişinin resmini yapmış ve Abdülhamid Han'a hediye etmişti. Sultan iise bu resmi, saraya astırdı. Fausto Zonaro'nun bu tablodan sonra sarayın ressamı olduğu rivâyet edilir. İlk olarak 1896'da yapılan tablo, çok beğenen bir yabancı misâfire hediye edilince aynısından tekrar sipariş edildi ve bunun üzerine Zonaro, 1901 yılında aynı kompozisyonu ufak değişikliklerle tekrar resmetti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN