Arama

Sultan Abdülhamid'in ilk kez sergilenen şahsi eşyaları

Sultan II. Abdülhamid çok yönlü bir padişahtı; şehzadeliği döneminde başladığı marangozluğa, padişahlığı süresince de devam etti. Osmanlı'yı şahlandıracak projeler üzerinde çalıştı. Bu hem onun sanatçı yönünü hem de devlet adamlığı yönünü gösteriyordu. Bugünlerde Abdülhamid ile ilgili kıymetli bir sergi açıldı. Tören kılıcı, kamçısı, mühür ve marangozluk takımlarının yer aldığı şahsi eşyaları, artık sürekli görülebilecek.

Fikriyat.com olarak yerinde incelediğimiz sergi ve Sultan Abdülhamid'in marangoz ustalığına dair detayları, Saray Koleksiyonları Müzesi Sorumlusu Güller Karahüseyin ile konuştuk.

  • 13
  • 15
Geçmişteki mutfak kültürüne dair eşyalar
Geçmişteki mutfak kültürüne dair eşyalar

Günümüzde mutfakta kullanılan her eşyanın geçmişteki halini görebileceğimiz bir mutfak bölümü de müzede sergileniyor. Geçmişte soğutucu olarak kullanılmış dolap şeklindeki objeler hakkında bilgi veren Karahüseyin, bu soğutucuların bir tarafında musluklu hazne olduğunu ve o hazneye kar ile buz konulduğunu anlattı. Karahüseyin şöyle devam etti: "O dönemde Hazîne-i Hâssa'ya bağlı bir daire vardı: Karhan-i Amire dairesi. Bu dairenin görevi, kışın karları ve buzları depolayıp muhafaza etmek, bunların yazın kullanılmasını sağlamaktı."

  • 14
  • 15

Karahüseyin müzede sergilenen eserlere dair verdiği bilgilere şöyle devam etti:

"Yine saraydan o dönemde ayrılmış son handen üyesi Halife Abdülmecid Efendi'nin kızı Dürrüşehvar Sultan'a ait oyuncaklar ile eğitim araç, gereçleri var. Osmanlı'da kurulan fabrikalar olan Hereke ve Yıldız Porselen Fabrikası'na ait eserler var. (Günlük hayatta kullanılan aydınlatma objeleri; elde taşınan fenerler, gaz lambaları, kadınlara ait lambalar gibi…)

Sultan Abdülaziz'in annesi Pertevniyal Valide Sultan'a ait gümüş bir şamdan var. (Kaidesindeki Osmanlıca ifadeden bunu anlıyoruz.) Yine ona ait gümüş fener var. Çünkü sarayda bir yerden bir yere giderken bu fenerler yürümeye yardımcı oluyordu.

  • 15
  • 15
Ziyafet masası
Ziyafet masası

Sultan Abdülhamid'in Alman İmparatoru 2. Wilhelm'i Yıldız Şale'de ağırladığında bir ziyafet masası kuruldu. Bu ziyafet masasının bir kesitini müzede sergilediklerini anlatan Karahüseyin şöyle devam etti: "Masada yine gümüş üzerine altın kaplamalı yemek takımları var. Bunlar da Abdülhamid'in tuğrasını taşıyan takımlar olması açısından ayrı bir önem taşıyor."

Müzenin haftanın 6 günü Pazartesi günleri dışında sabah 09:00 ve akşam 17:00 saatleri arasında açık olduğunu ifade eden Karahüseyin son olarak, bütün ziyaretçileri beklediklerini belirtti.

Röportajın tamamını izlemek için tıklayın.

Röportaj: Özge Özkul - Gülcan Sevindik

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN