Arama

Sultan Abdülhamid'in ilk kez sergilenen şahsi eşyaları

Sultan II. Abdülhamid çok yönlü bir padişahtı; şehzadeliği döneminde başladığı marangozluğa, padişahlığı süresince de devam etti. Osmanlı'yı şahlandıracak projeler üzerinde çalıştı. Bu hem onun sanatçı yönünü hem de devlet adamlığı yönünü gösteriyordu. Bugünlerde Abdülhamid ile ilgili kıymetli bir sergi açıldı. Tören kılıcı, kamçısı, mühür ve marangozluk takımlarının yer aldığı şahsi eşyaları, artık sürekli görülebilecek.

Fikriyat.com olarak yerinde incelediğimiz sergi ve Sultan Abdülhamid'in marangoz ustalığına dair detayları, Saray Koleksiyonları Müzesi Sorumlusu Güller Karahüseyin ile konuştuk.

  • 7
  • 15
Japon İmparatoru Meiji'nin hediyesi takımlar
Japon İmparatoru Meiji’nin hediyesi takımlar

Marangozluk takımı hakkında da bilgi veren Karahüseyin, "Marangozluk takımları içinde çok daha nitelikli ve özellikli olanlar arasında Japon İmparatoru Meiji'nin, Sultan Abdülhamid'e hediyesi olduğunu bildiğimiz takımlar var. Hediye marangozluk takımlarının sap kısmında Japon İmparatorluk arması olan krizantem çiçeklerinin işlendiğini görüyoruz.

Tarih sahnesinde 'Ulu Hakan': Sultan Abdülhamid

Aynı zamanda gövde kısmının metal bölümünde, Japon şirket tarafından imal edildiği bilgisi kazınmış durumda. Bir diğer grubun da üzerinde yine fildişi kasnak var ve sedef yine Uzakdoğu motifleri olan; salyangoz, kuş, böcek gibi figürler işlenmiş durumda. Onlar da bu nedenle ayrı bir öneme sahip. Sultan Abdülhamid'e ait eserleri sergilemek tabi ki müzemize de Milli Saraylar Koleksiyonu'na da ayrı bir değer katıyor." diye konuştu.

  • 9
  • 15
Abdülhamid’in kamçısı üzerindeki mısralar
Abdülhamid’in kamçısı üzerindeki mısralar

Eserlerden siyah kaplı ve kabzalı olan tören kılıcının üzerinde kabartma çiçekler bulunuyor. Kabza arkası ve siperlik balçağı bulunan kılıçta Osmanlı arması yer alıyor. Kılıcın bir yüzünde kabartma yazılar işlenmişken diğer yüzüne ise ay yıldız mevcut. Kamçı ise altın tel örmeli, sedef saplı.

  • 10
  • 15

Sap kısmında kalem işi, rumi desenler, altın kaplamalı çerçeveler yer alıyor. Baş kısmında sedef rozet bulunuyor. Altıgen formlu kamçının her bir yüzeyinin sedef kakma ve rumi bezekli olduğu belirtiliyor.

  • 11
  • 15

Karahüseyin, kılıcı ve altıgen formlu kamçısı hakkındaki bilgileri şöyle detaylandırdı:

"Sap 6 bölüme ayrılmış durumda, daha doğrusu altıgen. Yine sedef bir sap ve üzerinde Rumi bezekler var. Baş kısmında bir sedef rozet üzerinde arusek sedefle Sultan Abdülhamid'in baş harfleri olan "ayn ve ha" harflerini görüyoruz.

Abdülhamid'e adanmış şiirler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN