Arama

Suya aksini yansıtan 3 İstanbul camisi

Dolmabahçe Sarayı'nın hemen yanında yer aldığı için sarayın devamı olarak düşünülen ve "Dolmabahçe Camii" olarak bilinen caminin asıl adını biliyor musunuz? Peki ya, Boğaziçi'nin hemen girişinde zarif mimarisiyle bizleri karşılayan Ortaköy Camii'nin kim tarafından yaptırıldığını? Veya iyi bir hat sanatkarı olan Sultan Abdülmecid'in nakşettiği kelime-i tevhidin hangi caminin minberinde yer aldığını? Allah'ın bize mescid kıldığı yeryüzünde, kimi camiler var ki denize açılan pencereleriyle, suyun üzerine düşürdükleri yansımalarıyla adeta göz kamaştırıyorlar. Suya aksini yansıtan 3 İstanbul camisini sizler için derledik.

  • 12
  • 20
GÜÇLENDİRMEK AMACIYLA PEK ÇOK TAKVİYE YAPILDI
GÜÇLENDİRMEK AMACIYLA PEK ÇOK TAKVİYE YAPILDI

Bu restorasyon çalışmasında, 64 fore kazık cami beden duvarları boyunca karşılıklı olarak kullanılmış, 80 ton çimento şerbeti enjekte edilerek zemin takviye edilmiştir.

Yapının duvar araları oyularak içinden demir putreller geçirilmiş, askıya alınan kubbe sökülerek yerine özgün kubbe formunu elde etmek üzere biri içeride diğeri dışarıda iki ince betonarme kabuk yapılıp yenilenmiştir. Cami bu yenileme çalışmaları sebebiyle 9 sene kapalı kalmıştır.

  • 13
  • 20
ASIRLARDIR BOĞAZİÇİ’NİN GİRİŞİNİ SÜSLER
ASIRLARDIR BOĞAZİÇİ’NİN GİRİŞİNİ SÜSLER

1969'da ibadete açılan cami 1984 yılındaki yangında çok fazla hasar görmüş ve tekrar restore edilmiştir.

Geçirdiği deprem ve yangınlar sonucunda Ortaköy Camii'nin özgün parçaları büyük ölçüde yenilenip değiştirilse de, Boğaziçi girişindeki eşsiz konumuyla İstanbul'un mimari mirasının yapıtaşlarından biri olmayı sürdürmektedir.

Cami, son olarak 2011 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyona alınmış, 2014 yılında da ibadete açılmıştır.

  • 14
  • 20
ŞEMSİ PAŞA – KUŞKONMAZ CAMİİ
ŞEMSİ PAŞA – KUŞKONMAZ CAMİİ

Üsküdar ilçesinde, sahilde, Şemsi Paşa Caddesi üzerindedir. 1580'de Vezir Şemsi Ahmed Paşa tarafından yaptırılan bu eser, Mimar Sinan'ın inşa ettiği en küçük külliyedir.

Cami medrese ve türbeden meydana gelen yapı Kuşkonmaz Camii olarak da bilinir.

  • 15
  • 20
AVLUNUN BİR KAPISI DENİZ TARAFINA AÇILIR
AVLUNUN BİR KAPISI DENİZ TARAFINA AÇILIR

İki kapısı olan cami avlusunun bir kapısı deniz tarafına, diğeri ise park yönüne açılır. Kesme taştan harpuştalı olarak yapılan bu kapıların üzerinde kitabe yoktur.

Avlu duvarlarında, klasik demir parmaklıklı pencereler bulunur. Camiye park tarafındaki kapıdan girildiğinde, sağ tarafta küçük bir hazire, sol tarafta ise abdest mahalli görülür.

  • 16
  • 20
CAMİNİN DÖRT MISRALI KİTABESİ
CAMİNİN DÖRT MISRALI KİTABESİ

Kare planlı caminin tek kubbesi kurşun kaplıdır. Kubbe, sekiz yüzlü bir kasnağa oturtulmuştur. Kasnağın dört yüzü, köşelerde olmak üzere yarım kubbeciklerle takviye edilmiştir. Kasnakta ayrıca dört pencere vardır.

Caminin son cemaat yeri ve sağ tarafı, on mermer sütunun taşıdığı bir revakla çevrilmiştir. Revakların üzeri düzdür. Kesme taştan yapılan caminin kemerli cümle kapısı üzerinde dört mısralı şu kitabe bulunmaktadır:

Şemsi Paşa eyledi bu camii bünyâd çün
Umarız kim ola merhumun yeri
dârü's-selâm Ulvi'yâ hâtif görünce didi kim
târihi Secde-gâh olsun Habîb'in ümmetine bu makâm.

Bu dörtlük, ebcet hesabı ile 988 rakamını vermekteyse de, yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN