Tahtakale ismi nereden geliyor?
İstanbul coğrafi konumu sayesinde tarih boyunca canlılığını korumuş, ticaretin yoğunlaştığı bir merkez olma niteliğini öne çıkarmış önemli bir tarihi şehirdir. Ticaretin, kültürün, sanatın, mimarinin odağındaki kadim kent konumuyla, ismiyle merak uyandıran, masallara söz konusu olacak semtleri de içinde barındırır. Peki, ismiyle ilgili çokça yorum yapılan, günümüzde de hala önemini koruyan Tahtakale'nin ismi nereden geliyor?
Giriş Tarihi: 27.07.2022
12:58
Güncelleme Tarihi: 27.07.2022
13:02
🔵 Günümüzde hanların dizi ve film çekimlerinde mekân olarak kullanıldığı görülür. Örneğin, Büyük Valide Han'ın çatısı , sahip olduğu manzara nedeniyle reklam çekimlerinin yapıldığı alan olur. Vatandaşların da yoğun ilgisini çeken çarşının kubbeleri yoğunluktan ötürü hasar görür.
🔹 'Manzara' uğruna tarihi kubbeyi deldiler! 🔹
Zengin bir mutfak aynı zamanda
🔵 Tarihi ticaret merkezinin içerisinde ve çevresinde dükkânların yanı sıra, geçmişi, kalitesi ve lezzetiyle ün salmış lokantalar da bulunur.
🔹 Geçmişin izini günümüze taşıyan 5 tarihi han 🔹
🔵 Şehir ve Kültür Dergisi Genel Yayın Yönetmeni araştırmacı-yazar Mehmet Kamil Berse , yaptığı araştırmalar sonucu Tahtakale'nin adının nereden geldiğini tespit eder.
🔵 Araştırmacı, Tahtakele isminin Bizans döneminde yapılan bir kaleden geldiğini söyler. O dönemde yapılan kalenin günümüzde sadece burcunun kaldığını da belirtirek, semtin adını, Arapça kale altı-kale çevresi anlamına gelen "Taht-al Kal'a" kelimesinden aldığını tespit eder.
🔵 Bizans döneminde gözetleme kulesi olarak kullanılan burcu , günümüzde atölye olarak kullanılır. Bazı tarihi kayıtlarda söz konusu burcun "Eiren Kulesi" olarak adlandırıldığı da söylenir.
🔵 Adının tahta bir kaleden geldiği yorumlarının aksine, Bizans kalesinden kalma bir isim taşıdığı tezi daha kuvvetli olur.
Zengin bir mutfak aynı zamanda
🔵 İstanbul'un fethiyle dünya ticaretinin merkezi haline gelen Tahtakale, günümüzde de önemini korur. Tüccarların uğrak noktası olmaya devam ederken, yoğun bir şekilde de turist ağırlar.
🔵 İstanbul'un en eski sokak dokusunun çok iyi korunduğu bir semt olarak da günümüzde varlığını sürdürür.