Arama

Tarih öğrenmenin faydaları

İnsanlık için büyük bir birikim olan tarih, kendisinden istifade edildiği takdirde hayatı güzelleştirici ve hata önleyici bir role bürünür. Bir ilim dalı da olan bu saha, geçmişle geleceğin arasındaki en sağlam köprüdür. Devletler için gereklilik iken insan için önemli bir dayanak ve sığınma noktasıdır. Tarihi olayları okumanın insan hayatına kattığı pek çok fayda vardır. Gelin, tarih öğrenmenin bize neler katacağına birlikte bakalım.

  • 6
  • 17
Hatalara karşı uyarıcı
Hatalara karşı uyarıcı

🔷 "Tarih değil, hatalar tekerrür eder" diyen Osmanlı'nın büyük padişahı II. Abdülhamid, tarihi olayların tekrarlanmadığını, insanın aynı hataları tarihe rağmen tekrarladığını ifade eder.

Abdülhamid'in hayatı hakkında 33 ilginç gerçek

  • 7
  • 17
Geçmiş ile günümüzün benzerliğini gösterir
Geçmiş ile günümüzün benzerliğini gösterir

🔷 Sosyolojinin kurucusu olarak kabul edilen İbn-i Haldun, tarih için şöyle söyler: "Geçmiş, geleceğe suyun suya benzediğinden daha fazla benzer"

🔷 Tarihte yaşanan olayların benzerinin gelecekte de yaşanacağını ifade eden büyük yazar, tarih ile birlikte sosyolojiye dikkat çeker.

İbn Haldun kimdir?

  • 8
  • 17
Bugünkü adetlerin temelini gösterir
Bugünkü adetlerin temelini gösterir

🔷 Tarihçilerin kutbu olarak anılan, Türkiye'de son yüzyılın en büyük tarihçisi olarak kabul edilen Halil İnalcık, çalışmalarını dünyanın en büyük devletlerinden biri olan Osmanlı'nın aydınlatılması ve aktarılması için gerçekleştirir.

🔷 "Benim tarih anlayışım devletlerin tarihini ortaya çıkarmaktan ziyade halkın tarihini, halkın geçmişte nasıl yaşadığını, sosyal hayatını, ekonomisini, gündelik yaşantısını ve bunları belirleyen şartları ortaya çıkarmaktır."

Tarihçilerin Kutbu Halil İnalcık

  • 9
  • 17
Kimliğini belirler
Kimliğini belirler

🔷 İnsan kendine bir kimlik oluşturacaksa onu tarihten alarak çizer. İçinde yaşadığı milleti tanıması, köklerini bilmesi için insanın geçmişini bilmesine ihtiyacı vardır.

🔷 Bireylerin yaşadığı toplumu sorgulama ve kıyaslama imkanı veren en iyi inceleme alanı tarihtir.

Batı'nın karanlık sureti

  • 10
  • 17
"Tarihini bilmeyen millet, hafızasını kaybetmiş insana benzer"
Tarihini bilmeyen millet, hafızasını kaybetmiş insana benzer

🔷 Bernard Lewis, şöyle söyler tarih için: "Tarih bir milletin hafızasıdır; tarihini bilmeyen millet, hafızasını kaybetmiş insana benzer."

🔷 Lewis'in bu ifadesiyle geçmişi bilmeyen milletin bugünün dahi sönüş, yarınının ise belirsiz olduğuna vurgu yapar.

Ortadoğu'yu kana bulayan sürecin mimarı: Bernard Lewis

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN