Tarihe tanıklık eden Osmanlı eserleri
Üç kıtada asırlar boyu hükmeden cihan devleti Osmanlı, Türk-İslam sanatını geliştirerek tüm dünyada şaheserlerini ortaya koydu. Dünya sanat tarihinde de önemli bir yere sahip olan Osmanlı, gittiği her yere, yüzyıllar geçse de silinmeyecek izler bırakarak medeniyetinin köklerini saldı. İşte sizler için tarihe tanıklık eden Osmanlı eserlerini derledik.
I. Mahmud Kâğıthane ve civarı yerine, Boğaziçi kıyılarında dinlenmeyi ve eğlenmeyi tercih etmiştir. Küçüksu, padişahın Boğaz'da en çok sevdiği semtti. Sadrazam Divitkâr Mehmed Paşa bunu öğrenince, padişaha bu yörede kasır yapılmasını teklif etmişti. Teklifi padişah tarafından kabul görünce Mühendis ve Şehremini Yusuf Efendi Küçüksu'da ahşap bir bina inşa etmeye başladı. Kasır, 1751 yılında büyük törenlerle açılmıştır.
III. Selim döneminde Küçüksu Kasrı tamamen tamir ettirilip kasrın önüne büyük bir çeşme yapıldı. Kasrın diğer bir onarımı da II. Mahmud devrinde gerçekleştirildi.
Küçüksu Kasrı, 17. yüzyıldan itibaren Bağçe-i Göksu olarak anıldı. Eser, Sultan Abdülmecid döneminde padişahın emriyle yıktırılıp bugünkü bina inşa ettirildi.
Küçüksu Kasrı alçı kabartma be kalemişi süslemeli tavanları, değerli İtalyan mermerleriyle yapılmış şömineleri, her odada ayrı süslemeli parkeleri, Avrupa üslubundaki mobilyaları, halı ve tablolarıyla eşsiz bir sanat müzesidir. Cumhuriyet döneminde bir dönem devlet konukevi olarak kullanılsa da günümüzde müze-saray işlevindedir.
KÜÇÜKSU KASRI'NA GİRİŞ ÜCRETLERİ
Küçüksu Kasrı'na giriş ücretleri: Tam bilet 5 TL, öğrenciler içinse 2,5 TL'dir.
Küçüksu Kasrı ziyaret günleri:
Pazartesi ve Perşembe günleri hariç, 09: 00 ile 17: 00 saatleri arasında ziyaret ediliyor.
KÜÇÜKSU KASRI KAHVALTI FİYATLARI
Kahvaltı, hafta sonları sabah 09: 00 ile öğlen 13: 00 arasındadır.
Sınırsız kahvaltı ise 15 ila 20 TL arasındadır