Tarihe tanıklık eden Osmanlı eserleri
Üç kıtada asırlar boyu hükmeden cihan devleti Osmanlı, Türk-İslam sanatını geliştirerek tüm dünyada şaheserlerini ortaya koydu. Dünya sanat tarihinde de önemli bir yere sahip olan Osmanlı, gittiği her yere, yüzyıllar geçse de silinmeyecek izler bırakarak medeniyetinin köklerini saldı. İşte sizler için tarihe tanıklık eden Osmanlı eserlerini derledik.
SULTAN ABDÜLHAMİD'İN SANAT ESERLERİNİ BARINDIRAN CAMİ
Usta bir marangoz olan Sultan II. Abdülhamid Han, caminin hünkâr ve şehzadeler mahfili kafesleri ile sedef kakma olarak 4 büyük halife levhalarını saray marangozhanesinde bizzat kendisi imal etmiştir. Cami harminde bulunan kıymetli avize de Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından İstanbul ziyaretinde camiye hediye edilmiştir. Sekiz sütun üzerinde yükselen müezzin mahfili ise süsleme detayları ile Elhamra Sarayı'nı hatırlatır.
CAMİNİN EN İHTİŞAMLI YERİ
Camideki en ihtişamlı kısım hünkar mahfilidir Sultan'ın Yıldız Saray'ındaki özel odasıyla aynı dekorasyona sahip güzellikteki gül ağacından yapılan mahfilde Sultan'ın namazlarını eda ettiği bilinir.
HAMİDİYE CAMİİ'NİN ŞAHİTLİK ETTİĞİ TARİHİN DÖNÜM NOKTASI
Yıldız Hamidiye Camii, tarihimizde önem bir olaya da şahitlik etmiştir. Tarihe Ermeni Suikastı olarak geçen olayda, Ermeni teröristler 21 Temmuz 1905'teki Cuma Selamlığı'nda Sultan II. Abdülhamid'e karşı bombalı bir suikast tertip etmişlerdir. Sultanın kıl payı kurtulduğu patlamada 26 kişi hayatını kaybederken 58 kişi yaralanmış, 17 araba ile 20 at da parçalanmıştır. Patlama sonrası halk sükûnete davet ederek, korkusuzca at arabasını alıp saraya gitmesi, halk tarafından büyük takdir ile karşılanmıştır.
Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" dediği Selimiye Cami, sadece Osmanlı'nın değil dünya mimarlık tarihinin baş yapıtlarından biridir.
Edirne'nin ve Osmanlı İmparatorluğu'nun simgesi olan camiyi Sultan II.Selim'in emriyle yaptırıldı.Çok uzaklardan dört minaresi ile göze çarpan yapı, kurulduğu yerin seçimiyle, Mimar Sinan'ın aynı zamanda usta bir şehircilik uzmanı olduğunu da gösterir. Mimarlık tarihinde en geniş mekana kurulmuş yapı olarak nitelenen Selimiye Camisi, yerden yüksekliği 43.28 m. olan, 31.30m. çapındaki kubbesiyle ilgi çeker. Ayasofya'nınkinden daha büyük olan kubbe, 6 m. genişliğindeki kemerlerle birbirine bağlanan 8 büyük payeye oturur. Köşelerde dört, mihrap yerinde bir yarım kubbe merkezi kubbeyi destekler.
Kubbe 8 sütuna dayanan bir kasnak üzerine oturtulmuştur. Kasnak, fil ayaklarına 6 metre genişliğinde kemerlerle bağlıdır. Sinan, bu şekilde örttüğü iç mekana verdiği genişlik ve ferahlıkla birlikte mekanın bir kerede kolayca anlaşılmasını sağlar.
SELİMİYE CAMİİ NASIL İNŞA EDİLDİ?
Rivayete göre, Sultan II. Selim, yaptırmak istediği cami için Hazreti Muhammed'in, rüyasında Edirne'yi işaret eder. Bunun üzerine Sultan caminin Kavak Meydanı'nda yapılmasını ister.
Selimiye Camii'ndeki kubbe, Allah'ın birliğini, tekliğini anlatır. Caminin pencerelerinin 5 kademeli oluşu İslam'ın 5 şartını anlatır. 32 metre çapındaki dev kubbe İslam'ın 32 farzını işaret eder. 4 vaaz kürsüsü 4 mezhebi, arka minarelerin 6 yollu olması imanın 6 şartını, minarelerin toplamda 12 şerefeli olması ise namazın 12 farzına yorulur.