Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Tarihin en büyük komutanlarından Büyük İskender'i kim öldürdü?

Tarihin en büyük komutanlarından Büyük İskender'i kim öldürdü?

Makedonya Kralı III. İskender, tarih sayfalarında adından çokça bahsettiren güçlü bir tarih figürüdür. Popüler tarihte daha çok Büyük İskender olarak bilinen bu genç kral, 33 yaşına gelmeden önce bilinen dünyanın çoğunu fethetmesiyle ünlüdür. Cesareti ve askeri dehasıyla tanınan Büyük İskender, daha tahta çıktığı ilk yıllardan itibaren genç yaşına rağmen büyük bir lider olarak umut vaat etmişti. Hızla yükselerek, karşısına çıkan her engeli aşan durdurulamaz bir komutan haline geldi. Makedonya Kralı olarak Balkanlar'dan günümüz Pakistan'ına kadar uzanan geniş bir coğrafyayı kısa sürede fethetmişti.

🔸 16 yaşındayken babası II. Filip, Trakyalılarla savaş halindeyken Makedonya'nın yönetimini genç İskender'e bıraktı. Bu dönemde, İskender'in askeri dehası ilk kez ortaya çıktı.

🔸 Maedi olarak bilinen bir Trakya kabilesi isyan başlattığında, İskender bu isyanı başarıyla bastırarak yeteneklerini kanıtladı. Yıllar sonra, babası II. Filip ile birlikte Atinalılar ve Thebanlılar'ı yendikleri Chaeronea Muharebesi'nde de yer aldı.

🔸 MÖ 336 yılında II. Filip suikasta uğrayınca, ordu komutanları ve askerleri İskender'i Makedonya Kralı ilan etti. Tahta çıktığında henüz 20 yaşında olan İskender, babasının Pers İmparatorluğu'nu fethetme planlarını devraldı.

🔸 Bu planlar, kısmen MÖ 480'de Yunanistan'a yapılan ikinci Pers istilasına karşılık olarak geliştirilmişti. Ancak İskender, Asya'ya doğru sefere çıkmadan önce Yunan şehir devletlerinde ortaya çıkan isyanları hızla bastırarak çoğunu kendi yönetimi altına aldı.

  • 5
  • 10
Mısır'a kadar ulaştı
Mısır’a kadar ulaştı

🔸 MÖ 334'te, İskender yaklaşık 35.000 kişilik ordusuyla Anadolu ve Asya'nın önemli bir bölümünü ele geçirdi. Büyük İskender'in ordusu, süvari birlikleri, piyadeler, kraliyet taburları ve mühendisler, mimarlar, bilim insanları, saray görevlileri, tarihçiler ve arazi ölçümcüleri gibi çeşitli uzmanlardan oluşuyordu.

🔸 M.Ö. 332'nin başlarında Asya'nın önemli bir kısmını fethedip Sur şehrini yağmaladı ve Mısır'a kadar ulaştı, burada Firavun olarak taç giydi. Ardından Babil'i fethetti.

🔸 İskender, fetihlerini Hindistan'a kadar sürdürdü ve burada Kral Porus ile tarihi Hydaspes Savaşı'nı yaptı. Savaşı kazanan İskender, imparatorluğunun sınırlarını daha da genişletti.

🔸 İskender'in başarıları arasında, fethedilen topraklarda kurduğu şehirler de önemli bir yer tutar. Bu şehirlerden bazıları, günümüzde Mısır'da bulunan İskenderiye, Türkiye'nin Hatay ilinde yer alan İskenderiye ve Pakistan'da bulunan Bukefala'dır.

  • 7
  • 10
Ölümü
Ölümü

🔸 Büyük İskender, M.Ö. 323 yılının bahar aylarında, Babil kentinde yaklaşık 10 gün süren şiddetli yüksek ateşin ardından hayatını kaybetti. Tarihi kayıtlara göre, İskender hasta yatağında yüksek ateş belirtileri gösterdi; bunlar arasında terleme, titreme ve bitkinlik yer alıyordu ve muhtemelen bu durum, kralın konuşma yetisini de kaybetmesine yol açmıştı.

🔸 O dönemde Eski Babil'de tifo ve sıtma gibi ateşli hastalıkların yaygın olması nedeniyle, bu hastalıklar İskender'in ölümünün olası sebepleri arasında görülür. Bununla birlikte, zehirlenme de genç kralın ölümüne dair güçlü bir şüphe olarak değerlendirildiği tarihi kayıtlara geçmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN