Tarihin en korkunç şirketi: East India Company
Sömürgecilik tarihinin her döneminde baş aktörlerden biri olan İngilizlerin, kirli ve kanlı ellerle 250 yılı aşkın bir süre boyunca Hindistan'ı sömürmesini sağlayan ve sömürgecilik anlayışında bir sembol olan "East India Company"nin karanlık geçmişini sizler için hazırladık.
Giriş Tarihi: 03.01.2024
09:52
Güncelleme Tarihi: 03.01.2024
10:26
🔴 Şirket, Çin'in kendisine karşı takındığı tavra karşılık Hindistan'da ürettikleri afyonları liman kentlerinde el altından Çin'e sokarak Çin halkını afyonla uyuşturucu bağımlısı yapmayı hedefledi. Kısa sürede halk arasında hızla yayıldı. Halk afyonun zararlarını bilmediği için kısa sürede 70 milyon insan bundan etkilendi. Her gün binlerce insan afyon yüzünden ölmeye başladı. Durumun ciddiyetinin farkına varan Çin yönetimi, tüm ülkede derhal afyonu yasakladı.
🔴 Afyonun yasaklanması sonrasında Çin'e kaçak yoldan uyuşturucu sokan East India Company çalışanı İngiliz gemicileri öldürülmesi nedeniyle şirket Çin'e savaş açtı . Tarihe Afyon Savaşları olarak geçen bu olay neticesinde yaklaşık 20 milyon Çinli öldürüldü . Çin'in bu ağır mağlubiyeti sonrasında şirkete limanlar konusunda bazı imtiyazlar vermesine neden oldu. Ancak bu durum, şirketin beklentisinin aksine ekonomik anlamda hiç fayda sağlamadı çünkü Çin'de afyon yüzünden yaşanan ölümler sonrasında halka arasında yabancı düşmanlığı başladı ve bu durum şirketin ekonomik olarak zarar etmesine neden oldu.
🔴 Kendine ait ordusu olan ve başka ülkelerle savaş yapacak kadar güçlü olan, kendi parasını bastıran ve İngiltere parlamentosu yasa yapmaya kadar varan ciddi bir nüfuz elde eden bir şirketin varlığı İngiltere'yi rahatsız etmişti. Hindistan'da başlayan iç karışıklıkla güç kaybı yaşayan şirket Kraliçe Victorya 'nın çıkardığı "Government of India Act" yasasıyla şirketin tüm varlığı İngiltere'ye aktarılarak şirket tasfiye edildi.
🔴 1600'lerin başında kurularak bir devlet gücüne ulaşan ve 250 yıl süren kanlı sömürgecilik anlayışıyla Hindistan'ı sömüren tarihin bu eli kanlı şirketi, sömürgecilik tarihinde bir sembol olmuştur.