Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Tarihte ‘ev’ imgesi: Peygamberimizden ev hakkında nakledilen hususlar

Tarihte ‘ev’ imgesi: Peygamberimizden ev hakkında nakledilen hususlar

Ev, insanların geçmişten günümüze sığındıkları, güvenli buldukları ve yaşamlarını huzur içinde sürdürdükleri meskenlerin genel adıdır. Toplumun en temel yapı taşı olan aile kurumuna barınak olan evler, tarih boyunca ilgili doğa şartlarına ve ihtiyaçlara uygun şekilde inşa edildiler. Peki, Peygamber Efendimizin döneminde evlerin nasıl olduğunu, Resul-i Ekrem'in ev hakkında hangi hususlara değindiğini hiç düşündünüz mü? Ya da Osmanlı dönemindeki evlerin tipik özelliklerinin neler olduğunu?

  • 7
  • 10
PEYGAMBERİMİZDEN EV HAKKINDA NAKLEDİLEN HUSUSLAR
PEYGAMBERİMİZDEN EV HAKKINDA NAKLEDİLEN HUSUSLAR

Peygamber Efendimiz (sav), geniş evi dünyada insanı mutlu eden, kötü evi de mutsuz eden üç şeyden biri olarak saymıştı.

Müsned, III, 407-408; Hâkim, II, 144, 162; Müsned, I, 168

🔸 Peygamberimizin (sav) yüksek ev yapımını hoş görmeyen hadislerine ilişkin, sebepler arasında israf, tefahür ve başkalarının gizli taraflarına dâhil olma konuları sayılmıştır.

🔸 Fakat hadislerin yorumu ile ilgili yüksek binaların insanın ruhsal yapısındaki olumsuz etkisi ve modern psikolojinin bu yöndeki tespitlerinin de göz önünde bulundurulması gerekir.

🔸 Resul-i Ekrem'in (sav) evindeki dokuz odanın da çok basit ve sade eşya ile döşendiğine işaret edilmiştir.

🔸 Bu eşyaların genelde bir sedir, bir yaygı ve bazı kap kacaktan ibaret olduğu belirtilir.

🔸 Peygamberimiz (sav), namaz kılarken üzerinde insanın dikkatini çeken resimler bulunan bir perdenin asılmasını hoş görmemiştir.

🔸 Nitekim daha sonra ev süslemelerinde Peygamberimizin (sav) resimle ilgili hadisleri göz önünde tutularak daha çok sembolik figür ve geometrik motiflere yer verilmiş ve yabancı kültürlere ait resim, sembol gibi unsurlardan kaçınılmıştır.

🔸 Resûl-i Ekrem (sav) evlerin önlerinin ve sokakların temiz tutulmasını emretmiş; Müslümanların, atıklarını ortada bırakan Yahudilere benzememelerini istemiştir.

🔸 Ayrıca kaldırılmayan çöplerin şeytanların toplantı yeri olacağını belirterek müminleri evlerini ve sokakları temiz tutmaya teşvik ettiği bilinir.

  • 8
  • 10
MÜSLÜMANLARIN KURDUKLARI ŞEHİRLERDE EVLER
MÜSLÜMANLARIN KURDUKLARI ŞEHİRLERDE EVLER

Medeniyetlerde kültürün en önemli tezahürlerinden birini teşkil eden barınma konusunda Müslümanlar kendilerine has bir üslup geliştirmişlerdir.

🔸 İslam'da mimari üslubun şekillenmesinde şeriat hükümlerinin ortaya koyduğu hayat tarzının etkisi görülür.

🔸 Namahrem erkek ve kadınların birlikte oturmamaları, bulûğ çağına gelen çocukların yatak odalarının ayrılması, komşuların evinin havasını kesecek şekilde yüksek bina yapılmaması, israftan kaçınma, temizlik gibi ilkeler, İslam mimarisini etkileyen unsurlar arasında yer alır.

🔸 Yine İslam'ı kabul eden ve benimseyen toplumların zevk ve sanat anlayışları, sahip oldukları kültür mirası, coğrafî şartlar ve maddî imkânlarla birleşerek yeni üslupların doğmasına yol açmıştır.

🔸 Fetihlerle zenginleşen Müslümanlar, Hulefa-yi Raşidin döneminde özellikle Hz. Osman zamanında güzel evler yaptırmışlardır.

🔸 Ebû Süfyân'ın Medine'deki evi, "binanın yüksekliği göklere uzanıyordu" şeklinde tanımlanır.

🔍 Hulefa-i Raşidin dönemi ile ilgili bilinmesi gereken 15 önemli olay

  • 9
  • 10
İSLAM ŞEHİRLERİ NASIL İMAR EDİLDİ?
İSLAM ŞEHİRLERİ NASIL İMAR EDİLDİ?

Müslüman âlim İbn Sina, el-Kânun fi't-tıb'da yerleşim alanlarının önemine işaret etmiş ve değişik iklimlerdeki bu yerlerin tıp açısından değerlendirmesini yapmıştır.

🔸 Müslümanların ilk kurdukları şehirler olan Kûfe, Basra, Fustat ve daha sonra Bağdat konum ve planları itibariyle birtakım özelliklere sahiptirler.

🔸 Kûfe'de şehrin ortasında, güçlü bir okçunun dört yönde attığı okların düştüğü noktaların birleştirilmesiyle sınırlanan geniş bir alana cami inşa edilmiş ve bu alanın dışına belli bir planda ev yapılmasına izin verilmiştir.

🔸 Ana caddeler yaklaşık 20 metre, yan yollar 10 metre ve ara sokaklar 3,5 metre genişliğinde planlanmıştır.

🔸 Bu hüküm aynı zamanda evlerin arasındaki mesafeler hakkındadır ve iki ev arasında yol bırakmak istendiğinde gelip geçenlere ve yük taşıyanlara zarar verilmemesi için genişliğin bu ölçülerde olması uygun görülmüştür.

🏡 İslam beldelerinde şehir planlaması nasıl yapılırdı?

  • 10
  • 10
OSMANLI DÖNEMİNDE EVLERİN MUHTEVASI
OSMANLI DÖNEMİNDE EVLERİN MUHTEVASI

Osmanlı Devleti, Anadolu ve Rumeli başta olmak üzere geniş bir coğrafya içinde yerleşmiş ve 600 yıl boyunca hüküm sürmüştür.

🔸 Anadolu topraklarına gelmelerinden itibaren yerleşik hayata geçen Türkler, ilk olarak Bizans'tan kalan konutlardan faydalanmışlardır.

🔸 Kısa süre sonra ise Osmanlılar, diğer alanlarda olduğu gibi ev mimarisinde de yeni bir üslup geliştirmişler ve Müslüman Türk evi olarak adlandırılan yapıyı oluşturmuşlardır.

🔸 İhtiyaca yönelik farklılıklar gösterse de geleneksel Türk evlerinde esas kat daima tektir.

🔸 Birkaç katlı evlerde ise ana yaşam alanı en üstteki kat olarak belirlenmiştir.

🔸 Güneş ışığı, rüzgârın yönü, manzara gibi fiziki koşullar en iyi şekilde değerlendirilmiştir.

🔸 Öte yandan mahremiyet olgusu, geniş aile olmanın gereklerini gözetmek amacıyla yapılan yaşam alanı, giriş avlusu, kiler, ambar, samanlık, ahır gibi işlevsel bölümler de yapıların bir parçasıdır.

🔸 Evin iç dekorasyonunda genellikle sedirler, halılar, minderler, yastıklar ve işlemeli örtülerin hâkimiyeti görülür.

🔸 Odalarda ısınma amaçlı ocaklar ve gündelik eşyaların tümünün saklandığı ahşap kapaklı dolaplar bulunur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN