Arama

Tarihte İslam coğrafyalarında meydana gelen depremler

Tarihte, jeolojik yapıları nedeniyle fay hatları üzerinde bulunan İslam ülkelerinde depremler sık görüldü. Bu fay hatları pek çok depremi tetikledi; beraberinde gerçekleşen afetler de can ve mal kaybına yol açtı. Peygamber Efendimiz ve ashabı, deprem gibi doğal afetlerden sonra Allah'a dua edilmesini tavsiye ederdi. Peki, tarihte İslam coğrafyalarında meydana gelen depremlerin etkileri ne oldu? Hangi depremden sonra dağ parçalanarak denize kaydı ve nehir tamamen kayboldu?

  • 14
  • 15
PEYGAMBERİMİZ DEPREMLE İLGİLİ NE BUYURDU?
PEYGAMBERİMİZ DEPREMLE İLGİLİ NE BUYURDU?

Bu tavsiyeler doğrultusunda sahabeden Abdullah bin Abbas'ın Basra'da, Abdullah bin Mes'ûd'un Fesâ'da, Ebü'd-Derdâ'nın Dımaşk'ta yaşadıkları depremlerin ardından halkı namaz kılmaya ve Allah'a sığınmaya çağırdıkları bilinir.

Emeviler döneminde meydana gelen bir depremin ardından Hz. Hüseyin'in oğlu Ali (Zeynelâbidîn) namaz kılmayı, deprem afetinden Allah'a sığınmayı ve depremler kesilinceye kadar oruç tutup tövbe-istiğfarda bulunmayı önermiştir.

Kıssalarla Peygamberimizin musibetler karşısındaki tutumu

  • 15
  • 15
MÜSLÜMAN BİLGİNLER AÇISINDAN DEPREM
MÜSLÜMAN BİLGİNLER AÇISINDAN DEPREM

İbnü'n-Nedîm, Ya'kub bin İshak el-Kindî'nin depreme dair günümüze ulaşmayan bir risâlesinden bahseder. Risalenin yer altında rüzgârların (gaz) meydana geliş sebebi ve bunun pek çok depreme ve kırılmaya yol açması hakkında olduğuna dair bilgi, eserde depremin fiziksel sebepleri üzerinde durulduğunu gösterir.

Yemen tarihçisi Abdullah Tayyib Bâ Mahreme de Ebü'l-Hasan Sirâceddin Ali bin Ebû Bekir el-Hemdânî'nin ez-Zelâzil ve'l-eşrâṭ adlı bir çalışmasını anar. Benzer içerikte bir risale 1343 yılındaki Halep merkezli depremden sonra tarihçi İbnü'l-Verdî tarafından yazılmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN