Tesadüf eseri bulunan 10 keşif
Bir kısmı günlük hayatımızda kullandığımız, sağlık sorunlarımızda şifa kaynağımız; bir kısmı ise ofis yaşamımızın baş kurtarıcısı veya sinema keyfimizin vazgeçilmezi… Onlar tesadüf eseri bulunan keşiflerden sadece bazıları…
Giriş Tarihi: 30.09.2018
14:13
Güncelleme Tarihi: 30.09.2018
16:56
Mühendis Wilson Greatbatch, 1958 yılında Cornell Üniversitesi'nde kalp seslerini kaydeden bir cihaz üzerinde çalışıyordu.
Yaptığı cihazdan yanlış parçayı çıkaran Wilson gerekli enerjiyi cihaza verdiğinde, icadı normal bir kalp gibi çalışmaya başlamıştı.
Yeni cihazını 1960 yılında bir insanın kalbine yerleştirmeden önce hayvanlar üzerinde denedi ve ince ayarlarını yaptı.
1903 yılında Fransız kimyager Edouard Benedictus, çalışmalarını yürüttüğü deney tüpünü kazara laboratuvarının zeminine düşürdü. Tüp kırıldı ancak dağılmadan tek parça halinde kaldı.
Benedictus, kolodyum ihtiva eden sıvının buharlaşmasından sonra tüpte kalan ince plastik tabakanın parçalanmayı engellediğini anladı ancak üzerinde fazla durmadı.
Kaza yapan bir aracın içindeki kızın kırılan camlardan çok feci şekilde yaralanması, bu konuyu tekrar gündeme getirmesine neden oldu. Daha önceki deneyiminden esinlenerek iki cam tabakasının arasına selüloz nitrat yerleştiren Benedictus üç katlı camı oluşturdu. Buluşu 1920'lerde arabaların ön camlarında kullanılmaya başlandı.