Timur Bayezid’i nasıl esir aldı?
Timur, büyük bir imparatorluk kuran ve dünya harp tarihinin en büyük komutanlarından biridir. Anadolu'dan Çin'e kadar uzanan coğrafyada hâkimiyet kuran Timur, Çin'e yönelik faaliyetlerini rahatça gerçekleştirmek için Osmanlıyı savaşa sürükleyecek adımlar atmış, Yıldırım Bayezid'in komutasındaki orduyu kasıtlı olarak yormuş ve Bayezid'i esir almıştı. Peki, Timur Bayezid'i nasıl esir aldı? Timur, esir düşen Bayezid'i nasıl karşıladı? Esir düşen Bayezid, şehzadeler tarafından nasıl kaçırıldı? İşte, Ankara Savaşı'nın bilinmeyenleri…
Giriş Tarihi: 14.02.2020
16:49
Güncelleme Tarihi: 19.02.2020
09:31
TİMUR’A ESİR DÜŞEN BAYEZİD NASIL KAÇIRILDI?
Ankara Savaşı sonrası Yıldırım Bayezid, Timur'a esir düşmüş; Şehzade Mehmed Çelebi babası ile irtibatını kaybetmemek ve onu kurtarabilmek için bir dizi istihbarat faaliyetine girişmişti. Bir ekip kurup, üyelerin vasıflarını tespit etmişti.
Dayanıklı, hedefinden şaşmayacak, işkence görse dahi yılmayacak kişileri seçmişti ve bu ekip Timur'un nerede konaklayacağını belirlemişti. Daha sonra Yıldırım Bayezid'in bulunduğu çadırı tespit etmişti.
ÇADIRIN ALTINDAN TÜNEL Mİ KAZILDI?
Kimi tarihçilere göre, Bayezid'in bulunduğu çadırın altından tünel kazılmıştı. Kimilerine göreyse ordunun içine sızma operasyonu ile nöbetçiler bir anda saf dışı bırakılmıştı ve Bayezid çadırdan kaçırılmıştı.
Timur'un durumdan haberdar olması üzerine belli bir mesafe sonra Timur'un askerleri, Bayezid'i kaçıran timin tamamını çetin bir çatışma sonrası şehit etmişlerdi.
TİMUR, ESİR DÜŞEN BAYEZİD’İ NASIL KARŞILADI?
Yıldırım Bayezid esir düşünce, başlangıçta Timur tarafından iyi karşılandı. Ancak oğlu Çelebi Mehmed tarafından kaçırılmak istenmesi üzerine, güvenlik tedbirleri artırıldı ve Yıldırım demir bir kafese konuldu.
Demir kafes meselesi tarihçiler arasında tartışma konusu olmuştur. Bu konunun tartışılmasının sebebi devrin Timurlu, Osmanlı ve Arap tarihçilerinin verdiği bilgiler arasındaki farklılıklardır.
YILDIRIM BAYEZİD DEMİR BİR KAFESE KONULDU MU?
Bazı tarihçiler demir bir kafesin olmadığını, bunun bir tahtırevan olduğunu iddia eder. Daha Osmanlı döneminde yazılan tarih kitaplarında dahi yazarlar padişahın içine düştüğü gurur kırıcı durumu örtbas etmek için iki atın üzerindeki demir kafese benzer bir tahtırevana konulduğunu söylemişlerdir.
Ancak Fuad Köprülü'nün araştırmalarının sonucunda tahtırevan diye bir şeyin olmadığı, Yıldırım Bayezid'in demir bir kafese konulduğu kesinlik kazanmıştır.
YILDIRIM BAYEZİD NASIL ÖLDÜ?
Yıldırım Bayezid esir düştükten kısa bir süre sonra Akşehir'de öldü. Nasıl öldüğü meselesi tartışmalı konulardandır. Bunun sebebi de devrin Timurlu, Osmanlı ve Arap tarihçilerinin farklı bilgi vermeleridir.
Savaşta ve esareti sırasında Yıldırım'ın yanında bulunmuş bir askerin anlattıklarını kullanan Aşıkpaşazade, padişahın yüzüğündeki zehiri içerek intihar ettiğini açıkça yazmaktadır. Konu üzerinde geniş bir araştırma yapan Fuad Köprülü de bu sonuca varmıştır.