Arama

Timur Bayezid’i nasıl esir aldı?

Timur, büyük bir imparatorluk kuran ve dünya harp tarihinin en büyük komutanlarından biridir. Anadolu'dan Çin'e kadar uzanan coğrafyada hâkimiyet kuran Timur, Çin'e yönelik faaliyetlerini rahatça gerçekleştirmek için Osmanlıyı savaşa sürükleyecek adımlar atmış, Yıldırım Bayezid'in komutasındaki orduyu kasıtlı olarak yormuş ve Bayezid'i esir almıştı. Peki, Timur Bayezid'i nasıl esir aldı? Timur, esir düşen Bayezid'i nasıl karşıladı? Esir düşen Bayezid, şehzadeler tarafından nasıl kaçırıldı? İşte, Ankara Savaşı'nın bilinmeyenleri…

  • 9
  • 16
ORDULARDAKİ BİRLİKLER NE KADARDI?
ORDULARDAKİ BİRLİKLER NE KADARDI?

28 Temmuz 1402'de Çubuk Ovası'nda karşılaşan iki ordunun sayıları birbirinden oldukça farklıydı. Osmanlı ordusu 70 ile 90 bin kişiden oluşurken Timur'un ordusu 160 bin kişiydi. Timur'un ordusunun çoğu süvariydi ve önemli sayıda zırhlı birlikleri vardı.

Ayrıca Anadolu askerinin o zamana kadar görmediği 30'dan fazla fil de bu orduda yer alıyordu. Osmanlı ordusunun önemli bir kısmı ise piyadeydi. Savaşın başlangıcında Osmanlı kuvvetlerinin yaptığı şiddetli saldırı, filler ve zırhlı birlikler tarafından durduruldu.

  • 10
  • 16
BAYEZİD, TİMUR’A NASIL ESİR DÜŞTÜ?
BAYEZİD, TİMUR’A NASIL ESİR DÜŞTÜ?

Savaş devam ederken Kara Tatarların ve Anadolu beyliklerine ait askerlerin karşı tarafa geçmesi Osmanlı ordusunun bozulmasına sebep oldu. Bunun üzerine savaşın kaybedildiğini gören şehzadeler de kuvvetlerini alarak harp sahrasından ayrıldılar. Yıldırım çekilme tekliflerini reddederek yanındaki 3 bin kişi ile savaşmaya devam etti. Ancak koskoca bir ordu karşısında yapacağı bir şey olmadığından sonunda esir düştü.

Savaşın ardından Timurlu kuvvetleri Anadolu'yu işgal edip Osmanlı başkenti Bursa'yı yağmaladılar. Bir süre Anadolu'da kalan Timur 1344'te Hristiyanların eline geçmiş aşağı İzmir'i alarak Aydınoğullarına verdi. Bu hareketiyle kendisinin de gazi olduğunu ve Osmanlıların alamadığı bir yeri nasıl ele geçirdiğini göstermek istemişti.

  • 11
  • 16
TİMUR NEDEN BÜYÜK BİR SAVAŞ DÂHİSİYDİ?
TİMUR NEDEN BÜYÜK BİR SAVAŞ DÂHİSİYDİ?

Timur, dünya harp tarihinin en büyük dâhilerinden biridir. Büyük bir stratejisttir. Bu savaşta Osmanlı kuvvetlerini arkasına takıp yorarak, kendi ordusunun özelliklerine uygun bir yere çekmesi, onun komutanlık dehasını gösterir.

Osmanlılar daha önce birçok devleti rahatlıkla mağlup etmişlerdi. Ancak bu sefer karşılarında bir cihan fatihi vardı ve Osmanlı İmparatorluğu'nun gücü, o dönemde Timur'un ordusunu mağlup edebilecek düzeyde değildi. Timur uyguladığı strateji ile savaşı çok zorlanmadan kazanmıştı.

  • 12
  • 16
TİMUR’A ESİR DÜŞEN BAYEZİD NASIL KAÇIRILDI?
TİMUR’A ESİR DÜŞEN BAYEZİD NASIL KAÇIRILDI?

Ankara Savaşı sonrası Yıldırım Bayezid, Timur'a esir düşmüş; Şehzade Mehmed Çelebi babası ile irtibatını kaybetmemek ve onu kurtarabilmek için bir dizi istihbarat faaliyetine girişmişti. Bir ekip kurup, üyelerin vasıflarını tespit etmişti.

Dayanıklı, hedefinden şaşmayacak, işkence görse dahi yılmayacak kişileri seçmişti ve bu ekip Timur'un nerede konaklayacağını belirlemişti. Daha sonra Yıldırım Bayezid'in bulunduğu çadırı tespit etmişti.

  • 13
  • 16
ÇADIRIN ALTINDAN TÜNEL Mİ KAZILDI?
ÇADIRIN ALTINDAN TÜNEL Mİ KAZILDI?

Kimi tarihçilere göre, Bayezid'in bulunduğu çadırın altından tünel kazılmıştı. Kimilerine göreyse ordunun içine sızma operasyonu ile nöbetçiler bir anda saf dışı bırakılmıştı ve Bayezid çadırdan kaçırılmıştı.

Timur'un durumdan haberdar olması üzerine belli bir mesafe sonra Timur'un askerleri, Bayezid'i kaçıran timin tamamını çetin bir çatışma sonrası şehit etmişlerdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN