Yıldırım Bayezid’in Avrupa’yı korkutan İstanbul kuşatmaları
Osmanlı tarihinin ilk İstanbul kuşatması, Sultan I. Bayezid döneminde meydana geldi. Hayatı savaş ve mücadelelerle geçen Yıldırım Bayezid, İstanbul'u dört kez kuşatma altına aldı. İstanbul'un fethedilmesinin an meselesi olduğu sırada yaşanan bir olay, fethin elli yıl gecikmesine neden oldu. Peki, Yıldırım Bayezid kuşatmayı neden kaldırdı?
Giriş Tarihi: 07.03.2020
15:21
Güncelleme Tarihi: 19.06.2021
10:31
📌 Manuel, umudu Avrupa'dan gelecek yardıma bağladı. Yıldırım Bayezid, bu arada Silivri'yi alarak, burayı eski imparator VII. Ioannes'in idaresine verdi.
1393'te şehir halkı ile müzakerelere girişen Çandarlı Ali Paşa, onlara Ioannes'i tekrar hükümdar yaptıkları takdirde sultanı muhasaranın kaldırılmasına razı edeceğini söylüyordu.
📌 Aradaki savaşa rağmen 1393-1394 kışındaki Serez toplantısına katılan Manuel, Yıldırım Bayezid'in niyetini daha yakından gördü ve başta Venedik olmak üzere Batı'dan yardım taleplerini arttırdı.
Sultan ise 1394'te İstanbul'a yönelik baskısını yoğunlaştırdı. Büyük bir Haçlı ordusunun Bizans'ı kurtarmak için harekete geçmesi bile Osmanlı ablukasının tam olarak kaldırılmasını sağlayamadı.
YILDIRIM BAYEZİD’IN BÜYÜK ZAFERİ
📌 Bayezid'in bu ve süratli fetihleri, Macarlar ve Venediklilerin bir ittifak kurarak Osmanlılara karşı yeni bir Haçlı seferi başlatmalarına yol açtı.
1396'da Bayezid İstanbul'u almak için büyük bir gayret sarf ederken Macar Kralı Sigismund idaresindeki Haçlı kuvvetleri Niğbolu'yu kuşattılar. Acele olarak kuşatmayı kaldırıp oraya giden Bayezid onları büyük bir bozguna uğrattı. Ardından son bağımsız Bulgar prensi Stratsimir'den Vidin'i aldı. Artık Balkanlar ve İstanbul'un kaderi tamamıyla Bayezid'in elindeydi. Yıldırım Bayezid, Niğbolu'daki savaşta kazandığı galibiyetle, Manuel'in son umutlarını da toprağa gömdü. İmparator, Sultan Bayezid'in bütün şartlarını yerine getirmeyi kabul etti.
YILDIRIM BAYEZİD DÜŞMANIN ORTASINDAKİ ASKERLERİNİ NASIL ZİYARET ETTİ?
BİZANS’IN ASYA’DAKİ VARLIĞINA SON VERDİ
📌 Yıldırım Bayezid , İstanbul'u almaya kararlıydı ve Niğbolu zaferinden sonra Bizans'ı tamamen çökertmek için hazırlıklarına hız verdi. Osmanlıların 1396'da Şile Kalesi'ni fethetmeleriyle Bizans'ın Asya'daki varlığına son verdi.
📌 İmparator Manuel'in elinden, surların ardında dindaşlarından gelecek yardımları beklemekten başka bir şey gelmiyordu. Ne var ki Ortodoks geleneğine son derece bağlı olan Moskova Knezliğinde bile I. Vasily "Bizim kilisemiz var fakat imparatorumuz yok" diyerek Rus kiliselerinde Bizans İmparatorluğunun adının anılması yasaklandı ve güneyden gelen isteklere kulaklarını tıkadı.
Bizans İmparatoru Manuel , İstanbul'da bir Türk mahallesi kurulması, cami yapılması ve bir kadı yerleştirilmesi teklifini kabul etmek zorunda kaldı.
📌 Osmanlılar, Galata Kulesi'nin sağındaki tepeye yerleşerek Pera Cenevizlilerini de denetlemeye başladı. Sultan 1398'de Boğaz'ın Asya tarafından Anadoluhisarı ve Göksu ile Marmara'nın Avrupa kıyılarına Büyük ve Küçük Çekmece kalelerini yaptırarak Bizans'a ulaşan deniz yolunu da kontrol altına almaya çalıştı. Güzelce Hisar denilen Anadoluhisarı, Cenovalı di Negro ailesinden bir mimara yaptırıldı.
OSMANLI'NIN CASUSLUK FAALİYETLERİ
📌 VII. Ioannes'in Bizans tahtı üzerindeki hukukunu Fransız Kralı VI. Charles'e satmaya çalıştığı günlerde Maraşel Boucicaut, Fransız, Ceneviz ve Venedik gemilerinden oluşan bir filo ile İstanbul'un yardımına geldi.
Ancak bu yardım birliği, Bizans için yeni bir umut olsa da asla çare değildi. Boucicaut, bazı Türk gemilerini yakmak ve İzmit Körfezi yakınlarında talanlarda bulunmaktan başka bir şey yapamadı.