Arama

2020'ye damga vuran 10 bilimsel buluş

Geride bıraktığımız 2020 yılı, genel itibariyle Covid-19 salgını ile ilgili gelişmelerle geçti. Şüphesiz bilimsel anlamda bu yıla damgasını vuran en önemli konuların başında, dünyada en önemli laboratuvarların yürüttüğü aşı çalışmaları geliyor. BioNTech tarafından üretilen Covid-19 aşısı, dünyada kullanıma giren ilk koronavirüs aşısı oldu. Peki, 2020'de bilim dünyasında yaşanan diğer önemli gelişmeler neler?

  • 8
  • 10
TEK BİR OPTİK YONGA İLE İNTERNET HIZ REKORU KIRILDI
TEK BİR OPTİK YONGA İLE İNTERNET HIZ REKORU KIRILDI

Bu rekor sırasında, veri aktarma hızı saniyede 44,2 terabit düzeyine ulaştı. Rekorun kırılmasını sağlayan mikro-tarak, Avusturya'nın Swinburne Üniversitesinde görevli Prof. Dr. Dr. Moss ve ekibi tarafından geliştirildi.

Profesör Moss, geliştirdiği mikro-tarak ile yapılan yeni buluş konusunda "Mikro-tarakların, ultra yüksek bant genişliğine sahip fiber optik telekomünikasyon alanındaki yeteneklerinin hayata geçtiğini görmek gerçekten heyecan verici. Bu çalışma, tek bir yonga kaynağından tek bir optik fiberde bant genişliği açısından dünya rekoruna sahip." dedi.

📌 Bu çalışmanın bilimsel verileri, Nature Communications dergisinde yer aldı.

2020 gerçekten yaşanılan en kötü yıl mıydı?

  • 9
  • 10
İKİ ATOMUN BİRLEŞMESİ VE AYRILMASI İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ
İKİ ATOMUN BİRLEŞMESİ VE AYRILMASI İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ

Atomlar, optik mikroskoplarla görülemedikleri için elektron mikroskopları geliştirildi. Ancak atomların birleşip ayrılmalarının izlenmesi bu yeni teknoloji sayesinde ilk kez başarıldı.

Araştırmacılar, Geçirimli Elektron Mikroskobu kullandıklarını ve karbon nano tüpler yardımıyla birleşmiş iki Renyum atomunu yakaladıklarını açıkladılar. Renyum atomlarının çapı oldukça büyük olduğu için hareket ederken görüntülenebildikleri açıklandı.

📌 Araştırmacılar, Renyum atomlarının ikisinin birleştiğini ve daha sonra titreşmeye başlayıp birbirlerinden ayrıldıklarını kanıtlayan videoyu yayımladı.

  • 10
  • 10
GÜNEŞİN TÜM IŞINLARINI KULLANMA OLANAĞI DOĞDU
GÜNEŞİN TÜM IŞINLARINI KULLANMA OLANAĞI DOĞDU

Böylece ilk kez güneşin görünür bölgedeki tüm ışınlarını kullanarak elektrik üretilmesi ve aynı anda üretilen elektrikle hidrojen gazı elde edebilmeleri mümkün oldu.

Bu sistem ile var olan güneş enerji panellerine oranla yüzde 50 daha fazla verim elde edildiği açıklandı.

📌 Bu çalışmayla ilgili bilimsel sonuçlar, Nature Chemistry dergisinde yayımlandı.

------------------------------------------------------------------------------

** Fikriyat.com'un ürettiği özel içeriklere ulaşmak için tıklayınız: https://www.fikriyat.com/fikriyat-ozel

***Podcast kayıtlarıyla İslam'dan fıkha, edebiyata, tarihe dair bilgiler içeren programları dinleyebilir ve güncel olayların tarihte yer alan örnekleriyle, edebiyattan sanata dair birçok içeriği de takip edebilirsiniz: https://www.fikriyat.com/podcast

***Dijital medyanın tüm mecralarında yer alan Fikriyat.com sosyal medyada da aktif olarak faaliyet gösteriyor:

TWITTER: https://twitter.com/fikriyatcom

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/fikriyat/

FACEBOOK: https://www.facebook.com/fikriyat/

PODCAST'LER: https://www.fikriyat.com/podcast

MOBİL UYGULAMASI https://play.google.com/store/apps/details?id=com.turkuvaz.fikriyat

Ayrıntılı bilgi: https://www.fikriyat.com/kultur-sanat/2020/07/10/dijital-medyaya-yeni-bir-soluk-getiren-mecralar-fikriyatcom-ve-vav-radyo

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN