Arama

21’inci yüzyıla damgasını vuran 21 bilimsel gelişmeler

İnsanoğlu, yapay zeka, robotik, uzay bilimleri, büyük veri ve daha pek çok alanda çığır açan bilimsel gelişmelere tanık olmaya devam ediyor. Peki, dünyada bilimle beraber 21'inci yüzyılda neler değişti, bu gelişmeler yaşamımızı nasıl etkiledi? İşte, 21'inci yüzyıla damgasını vuran 21 bilimsel gelişme…

  • 6
  • 21
En eski galaksi görüntüledi
En eski galaksi görüntüledi

Hubble uzay teleskobu, yaklaşık 14 milyar yaşında olduğu hesaplanan evrenin ortaya çıktığı Büyük Patlama'dan 600 milyon yıl sonraki halini görüntülemeyi başardı.

Bugüne kadar elde edilmiş en eski galaksi görüntüleri, Hubble'a yeni yerleştirilen geniş alan kamerası sayesinde görüntülendi. Yazın alındığı belirtilen görüntülerde bir kaç bin galaksi bulunuyor.

Görüntülenen galaksiler, 13 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Bu görüntü, Hubble'un 2004 yılında taramış olduğu bir bölgeye yeniden odaklanılması ile alındı. Yeni yerleştirilen kameranın kızıl ötesi kanalı sayesinde böylece, evrenin ulaşılabilmiş en derin mesafeleri görüntülenebildi.

  • 7
  • 21
Antibiyotiğe alternatif madde geliştirildi
Antibiyotiğe alternatif madde geliştirildi

2014 yılında İsviçreli bilim adamları, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmek için antibiyotiklere alternatif olarak kullanılacak yeni bir madde geliştirdi.

Bern Üniversitesi Anatomi Enstitüsü'nden Eduard Babiychuk ve Annette Draeger, yağ hücrelerinden yapay olarak lipozom üretti. Yağ hücrelerinin zarına benzeyen lipozomlar, toksinlerini çürüterek bakterileri etkisiz hale getiriyor. Toksinleri olmadan savunmasız kalan bakteriler, bağışıklık sistemi tarafından yok ediliyor.

  • 8
  • 21
65 bin yıllık mağara keşfedildi
65 bin yıllık mağara keşfedildi

İspanya'da La Pasiega mağarasında bulunan kronolojik sıralamada modern insana en yakın tür olarak bilinen Neandertaller'in, kırmızı toprak boyası kullanarak yaptığı en eski mağara keşfedildi.

  • 9
  • 21
Sıfırın altında 23 derecede süper iletken elde edildi
Sıfırın altında 23 derecede süper iletken elde edildi

Chicago Üniversitesi, 2019 yılında sıfırın altında 23 santigrat derecede süper iletken bir malzeme ürettiklerini açıkladı. Yeni süper iletkenin, çok yüksek basınç altında üretilen lantanyum superhidrit olduğu duyuruldu.

Bugüne kadar üretilen süper iletkenler en fazla eksi 73 santigrat derecede sıfır dirence sahip olabiliyordu. Yeni süper iletkenin, iki elmas arasında çok yüksek basınç uygulanarak üretildiği için miktarının çok düşük olduğu açıklandı.

  • 10
  • 21
Dünyanın en eski adli tıp vakası çözüldü
Dünyanın en eski adli tıp vakası çözüldü

2014 yılında Leichester Üniversitesi Genetik Departmanı'ndan Doktor Turi King ve ekibi, belirsiz kimliği ile tartışmalar yaratan kral III. Richard'a ait bir iskeleti 529 yıl sonra analiz etti ve böylece en eski tıp vakası çözüldü.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN