7 maddede Corona virüsü ve tehlikeli bulaşıcı hastalıklar
Çin'de ortaya çıkan ve akciğer rahatsızlıklarına yol açan Corona virüsü dünya genelinde büyük bir infiale sebep oldu. Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı ise her geçen gün artıyor. Peki, Corona virüsü nedir? Corona virüsü nasıl bulaşır? Corona virüsünden korunma yöntemleri nelerdir? Corona virüsünün belirtileri nelerdir? Corona virüsüne dair merak edilenler ve diğer tehlikeli bulaşıcı hastalıklar…
Giriş Tarihi: 24.01.2020
18:10
Güncelleme Tarihi: 28.01.2020
13:35
CORONA VİRÜSÜNE KARŞI AŞI TEDAVİSİ VAR MI?
Son 17 yılda farklı tipte Corona virüsü yüzlerce insanın ölümüne neden oldu. Hali hazırda yeni tip Corona virüs enfeksiyonu için onaylanmış bir aşı ya da antiviral tedavisinin ise henüz mevcut olmadığı biliniyor.
İnsan Corona virüsleri, ilk olarak 1960'ların ortasında tespit edildi ve şu ana kadar Çin, Suudi Arabistan, Güney Kore, Katar ve Ürdün'de görüldü.
CORONA VİRÜSÜNDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilerde bulundu:
Akut solunum yolu enfeksiyonları olan kişilerle yakın temastan kaçınmak, Özellikle hasta insanlar veya çevresi ile doğrudan temas ettikten sonra sık sık el yıkamak, Çiftlik veya vahşi hayvanlarla korunmasız temastan kaçınmak, Akut solunum yolu enfeksiyonu semptomları olan kişiler öksürürken görgü kurallarını uygulamalıdır (mesafeyi korumalı, öksürürken ve hapşırırken tek kullanımlık kağıt mendil veya kıyafetlerle ağız ve burun kapatılmalı ve eller yıkanmalı), Sağlık kuruluşlarında, hastanelerde, özellikle acil servislerde standart enfeksiyon önleme ve kontrol uygulamalarını artırmak.
CORONA VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ
Corona virüsleri, çoğunlukla üst solunum yolu hastalıkları ile kendini gösteriyor. Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş diğer belirtileri arasındadır. İştahsızlık ve kilo kaybı, görme sorunları, psikolojik durumda değişme gibi belirtiler de görülebilir.
Bu virüsler bazen zatürre gibi alt solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Bu durum, kalp-akciğer hastalığı, bağışıklık sistemleri yetersizliği bulunan hastalarda veya yaşlılarda daha sık görülür.
SARS VİRÜSÜ İLE BENZERLİK GÖSTERİYOR
Söz konusu Corona virüsü salgını, 2002 ve 2003'te binlerce kişinin ölümüne yol açan şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS) salgınını hatırlattığından ülkede ve dünyada endişeye yol açtı.
Çinli yetkililer, gizemli hastalığa ilişkin yapılan ilk incelemelerin, hastalığın SARS, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS), influenza, kuş gribi ve adenovirus olmadığını gösterdiğini ifade etti. Hong Konglu uzmanlar ise virüsün genetik yapısının SARS ile yüzde 80 örtüştüğünü belirtti.
TEHLİKELİ SALGIN HASTALIKLAR
Corona virüsünün yaygınlaşmaya başlaması diğer salgın hastalıkları da akıllara getirdi. Salgın hastalıkların geçmişi, ne yazık ki insanlık tarihi kadar eski ve bu hastalıklar nedeniyle bugüne kadar milyonlarca insan hayatını kaybetti.
Salgın hastalıklar kimi zaman ekonomik, siyasal ve demografik sonuçlarıyla yeryüzü haritasının yeniden çizilmesine dahi sebep oldu. İşte, yakın tarihte ismini sıkça duyduğumuz o salgın hastalıklar…