Arama

Aç kalmak karakteri ve ahlakı nasıl etkiliyor?

Aile, eğitim ve din gibi birçok kavram, zeka gelişimimizi, karakterimizi ve ahlakımızı etkiliyor. Peki ya, beslenme şeklimizin bu unsurları etkileyebileceğini hiç düşündünüz mü? İslam tarihinin en önemli alimlerinden İbn Haldun'a göre aç kalmanın da çok yemenin de zeka, karakter ve ahlak üzerinde bir etkisi var. Hangi besinler, karakter ve ahlakı ne şekilde etkiliyor? Az yemek veya çok yemek kişiliğimizi nasıl şekillendiriyor? Fikriyat olarak sizlerle buluşturuyoruz.

  • 5
  • 30
BU BÖLGELERDE İNSANLAR AZ ALIP AZ TÜKETİRLER
BU BÖLGELERDE İNSANLAR AZ ALIP AZ TÜKETİRLER

📌Bu tür hayatın sürdüğü devletlerin yöneticilerin tutumu nedeniyle, bölgede yaşayanlar ürünlerin yüksek fiyatları nedeniyle az alıp az tüketmek zorundadırlar.

📌Fazlasını elde etme durumları yoktur ve çoğunlukla hayvansal ürünlerle geçimlerini sürdürürler.

  • 6
  • 30
İKLİM AHLAKI NASIL ETKİLİYOR?
İKLİM AHLAKI NASIL ETKİLİYOR?

📌İbn Haldun, birçok olumsuzluk ve mahrumiyete karşın, hububat ve katıktan yoksun olan çölün göçebe insanlarının vücut ve ahlâklarını, bolluk içindeki verimli ve bereketli bölgelerin halkının vücut ve ahlâklarından daha güzel ve estetik olduğunu gözlemler.

  • 7
  • 30
İLMİ KAVRAMAKTA MAHİRDİRLER
İLMİ KAVRAMAKTA MAHİRDİRLER

📌Onun gözünde ihtiyaç içindeki bu insanların renkleri saf, tenleri temiz, görünüş ve kıyafetleri mükemmel; ahlâkları aşırılıklardan uzak ve ölçülüdür.

📌Bununla birlikte onların akıl ve zihinleri ilim ve hakikati çabuk kavrar ve anlayışları iyidir.

  • 8
  • 30
SIKINTIYLA KARŞILAŞANLARIN AHLAKI GÜZELDİR
SIKINTIYLA KARŞILAŞANLARIN AHLAKI GÜZELDİR

📌Ona göre, Arapların kıtlık ve zorluk içinde bulunmalarına rağmen, yaratılış ve meziyetleri refah ve bolluk içindeki Berberîlerden daha güzel ve hoştur.

📌Yine çöllerde darlık ve sıkıntıyla karşı karşıya kalan Müslüman toplulukların ahlâkları, verimli topraklarda bolluk içindeki halklardan daha güzel ve daha güçlüdür.

  • 9
  • 30
ÇOK YEMENİN VÜCUDA VE ZİHNE ZARARI NE?
ÇOK YEMENİN VÜCUDA VE ZİHNE ZARARI NE?

📌İslam düşüncesinin en önemli temsilcilerden biri olarak İbn Haldun, beslenme ile vücut arasındaki ilişkilere dikkat çeker.

📌Onun gözlemlerine göre, çok besin tüketmek, bu besinlerin rutubetlerinin ölçüsüzlüğü nispetinde vücutta birtakım kötü artık ve pis kokan sarı safra, kara safra, kan ve balgama (ahlât-ı erbaa) sebebiyet verir.

📌Bu nedenle renkler bozulur, aşırı kilo almakla şekil ve suretler çirkinleşir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN