Alternatif tıp çeşitleri nelerdir? Alternatif tıp nedir?
20'nci yüzyılda teknolojik gelişmelerle beslenen tıp bilimi geçmiş bilgi ve tecrübeleri bir kenara bıraktı. Son yıllarda keşfedilen yenilikler sorgusuz sualsiz kabul gördü. Hastalar büyük sermayeli ilaç firmaları ile biyoteknoloji şirketlerinin ancak nesnesi olabildi. Peki, gerçekten tıbbın alternatifi var mıdır? Geleneksel mi, yoksa modern bilgi mi güvenilirdir? İşte, 10 alternatif tıp yöntemi…
Giriş Tarihi: 05.02.2020
13:14
Güncelleme Tarihi: 05.02.2020
13:50
Akupunktur, binlerce yıllık Çin deneyimine dayanarak tespit edilmiş, anatomik karşılığı da olan noktalara batırılan iğnelerle bedenin enerji akışını düzenler. Dünya sağlık Örgütünün kabul ettiği bir çok hastalıkta kullanılabilir. Sadece kulak, el, ayak, burun çevresi, baş bölgesine yapılan mikrosistem akupunktur teknikleri vardır. İğne ile yapılması yanı sıra, bastırarak ya da iğneye ısı ve elektrik vererek yapılabilir. Bu tedavinin beş bin yıllık bir tarihi vardır. Akupunktur felsefesine göre, insan vücudunda on iki çift iki de tek olmak üzere on dört meridyen vardır. Bu meridyenlerin üzerinde 360 tane akupunktur noktası vardır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda bu noktalara bin tane yeni nokta daha ilave edildi.
Vücut akupunkturu nedir?
• Vücut akupunkturun amacı, tüm organların düzenli çalışmasını sağlamak, metabolizmayı düzenlemek ve bedenin elektriksel dengesini sağlamaktır.
• Akupunkturda her organın kendine ait bir elektriksel kanalı olup, tedavi sırasında bu kanallar içindeki enerji akışı ve enerjinin birbirlerine sırasıyla olan aktarımları dengelenmeye çalışılır.
• Vücudun kendini sürekli yenileme ve dış etkenlere karşı dengede tutma kabiliyeti uyarılır.
Fitoterapi, binlerce yıllık deneyimle biriktirilen bilgiler ışığında ninelerimizin kullandığı bitkilerin, bilimsel düzeyde etkilerinin tanımlanarak tedaviye dahil olmasıdır. Fitoterapi bitkilerle tedavi anlamına gelmektedir. Terim ilk olarak Fransız hekim Henri Lenclerc tarafından, La Presce Medical adlı tıp dergisinde kullanıldı. Hastalıkları tedavi etmek için insanoğlu çok eski çağlardan beri bitkilerden fayda ummuş ve karşılığın almıştır.
Fitoterapi nasıl kullanılıyor?
Her hasta geçmişiyle, genetik yapısıyla kabul edilir ve dolayısıyla her rahatsızlığın tedavisinde farklı bitki kombinasyonlarından yararlanılır. Bitkiler çay, damla, hap ya da krem şeklinde reçete edilirler.
Mezoterapi, iğneli tedavilerdendir. İğnelerin içinde dokuyu uyarıcı maddeler vardır. Kas ve eklem ağrılarında çoğunlukla kullanılır. Mezoterapi ilk olarak 1950 yılında Fransa'da kullanılmaya başlanmış bir tedavi metodudur. Son yıllarda kozmetik dermatolojide oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Mezoterapi, sorunlu bölgede derinin orta katına mikro iğneler aracılığıyla bazı ilaçların enjeksiyonu demektir.
Mezoterapinin kelime anlamı, orta deriye ince uçlu iğnelerle belli açılarla ilacı direkt hedef dokuya enjekte ederek bölgeye tedavi sağlamaktır. Bu yöntemin temeli seri şeklindeki iğnelerin çarpma etkileri ile bağışıklık sistemine harekete geçirmek ve kılcal damar ve kanlanmanın artışı ile direkt hedef organı etkilemektir.
Ayak tabanında bedenin tüm yansıması noktalar olarak yer almaktadır. Binlerce yıldır uygulanan bu yöntemde ayakta hastalıklı organın karşılığı olan noktaya masajla organ olumlu etkilenir. Kökeni Uzak Doğu'ya uzanan Refleksoloji, vücuttaki gerilimi almak ve nörolojik hastalıklarda destek tedavi sağlamak amacıyla, ayaklardaki belirli noktalara uygulanan bir masaj tekniğidir.
Yaklaşık beş bin yıllık geçmişi olduğu bilinen refreksolojinin ilk uygulama yeri Çin olarak biliniyor. Günümüzde tamamlayıcı tıp kategorisinde yer alan Refleksoloji, bedendeki serbest enerji akışını sağlamak amacıyla kullanılan etkili ve zararsız bir yöntem olarak kabul ediliyor.
Refleksoloji nasıl uygulanır?
•Özellikle ayak altlarına uygulanır; çünkü temas edilmek istenen noktalara daha rahat ulaşıldığı düşünülür. Önce, refleksoloji masajı uygulayacak kişilerce rahatlatıcı aromatik yağlarla ayaklara çeşitli yağ karışımları sürülür. Kişinin rahatsızlığına göre, denk gelen bölgeye ağırlık verilerek refleks bölgelerinin uyarılması amaçlanır.
Bedendeki sorunlu bölgelerde frekans değişir. Hiçbir makine kullanmadan test eden kişi ve hastanın frekansları kullanılarak elde edilen teşhisİ tedavi eden yöntemdir. Gövde kol ve bacaklardaki çeşitli kısımlara zorla yaptırılan hareketler, destek ve hareketler ile kas hastalıkların tedavisi yapılmaktadır.
Çeşitli modern rehabilitasyon ve cihazlarla hareketle tedavi uygulanır. Fiziksel uyaranlarla hastalıklı bölgeye geri bildirim yapılarak hastalığın durumuna göre çift yönlü iyileştirici reaksiyonlar yaratılmaya çalışılır.