Arama

Asırlık lezzet simitin tarihine dair bilgiler

Usta ellerde yoğrulup, önce üzüm pekmezine bulanan ardından susamlanıp fırına verilen simit, Oxford İngilizce Sözlüğü'nde de yerini aldı. Sözlüğe direkt Türkçe ismi ile alınan simit, "Pekmez ve susamla kaplı, Türkiye menşeli bir ekmek türü" olarak açıklandı. Türk yemek kültürünün önemli bir parçası olmasının yanı sıra, toplumun ortak duygularını ve paylaşımlarını da besleyen asırlık lezzetimiz simitin tarihine dair bilgileri derledik.

  • 7
  • 10
Esnaf alayındaki simitçi esnafları
Esnaf alayındaki simitçi esnafları

Evliya Çelebi Seyahatnâmesi'nde Sultan IV. Murad zamanında yapılan esnaf alayında simitçi esnafı şu şekilde tanımlanır:

Esnâf-ı simitciyân: Dükkân 70, neferât 300, pîrleri Reyyân-ı Hindî'dir, Selmân belin bağlayup İmâm Hasan'a ve Hüseyin'e simit halka hedâyâ getirüp ol şehzâdelerin hidmetinde olurdu. Kabri Mısır diyârında Kınâ şehrinde Abdürrahîm Kınâvî cenbinde medfûndur. Kuddise sırruhü'l-azîz.

Esnâf-ı gevrekciyân: Dükkân 55, neferât 200, pîrleri Mukbil-i Zerrînkemerdir Selmân belin bağlayup kabri nâ-ma'lûmdur. Sıffîn cenginde şehîd oldu, derler.

  • 8
  • 10
Simitin malzemeleri ve 3 çeşit türü
Simitin malzemeleri ve 3 çeşit türü

Simitin malzemeleri un, maya, pekmez ve susamdan oluşur. 3 çeşit türü vardır.Taban simidi, bu fırın içine ekmek gibi kürekle atılmaktadır. Tava simidi, bu tavada pişirilen türüdür. Kazan simidi, bu az susamlı olan ve parlak görünüşlü simittir.

  • 9
  • 10
Simitin yapılışı
Simitin yapılışı

Maya, bir su bardağı ılık suda eritilir. Kabarması için 2-3 saat kadar bekletilir. 1 su bardağı ılık su ile 2 kaşık pekmez karıştırılır. Un, hamur yoğurma kabına alınır. Ortası havuz gibi açıp eritilmiş maya ve tuz ilave edilir. Pekmezli su azar azar eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurulur.

Hamurdan parçalar koparılıp elde yuvarlanarak simit şekli verilir. Derin bir kapta kalan 1 bardak su ve 1 kaşık pekmezle karıştırılır. Susam, geniş bir tabağa yayılır. Hazırlanan hamurlar pekmezli suya batırılıp çıkarılır (bazı yörelerde bu su kaynatılır, kaynar suya atılan hamur dibe çöker, yüzeye çıktığında alınır), pekmezinin fazlası akıtılır ve fazla kurumadan susama bulanır. Fırın tepsisi hafifçe yağlanıp, simitler aralıklı olarak tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 30 dakika pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

  • 10
  • 10
Simitteki renk ve lezzet farkının nedeni
Simitteki renk ve lezzet farkının nedeni

Simitteki renk ve lezzet farkı, şehirlerde farklı olması tamamen pekmezleme denen aşamadaki farklı uygulamadan kaynaklanır. Bu İstanbul'da soğuk, İzmir, Bursa, Ankara ve bazı illerde sıcak olarak yapılmaktadır. Sıcak yapıldığında pekmez ve su aynı oranda karıştırılarak kaynatılır. Halka şeklindeki simitler bu kaynar pekmezli karışıma batırılır. Yani bir nevi ön pişirme yapılır. Ardından susama batırılarak fırında pişirilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN