Ay'daki kraterlere verilen Türk isimleri ⚫
Çıplak gözle bakıldığında, Ay'ın yüzeyinde her yeri aynı parlaklıkta olmayan açık ve koyu alanlar dikkati çeker. Bu alanlara "lunar (kameri) oluşumlar" adı verilir. Ay yüzeyindeki bu oluşumların birçoğuna ise ülkemizden önemli ilim insanlarının ismi verilmiştir. Örneğin, Uluğ Bey'in adı, Ay'ın kuzeybatı kenarında; Fatih (Sultan Mehmet)'in adı ise Toroslar'da yer alır. Ay'daki kraterlere verilen Türk isimlerinden birkaçını derledik.
Giriş Tarihi: 10.10.2019
16:21
Güncelleme Tarihi: 10.10.2019
16:35
AZOPHI, ismini 10'uncu yüzyılda yaşayan Abdurrahman es- Sûfî'den alan dağlık bir halka oluşumudur. Es- Sûfî Orta Çağ'ın en önemli pratik astronomlarındandı. Es- Sûfî'nin Sabit Yıldızlar adlı resimli kitabı yıldız astronomisinin şaheserlerindendir.
ALHAZEN, ismini kısaca İbnü'l- Heysem olarak tanınan Ebü'l-Hasan İbnü'l Heysem'den alan halka şeklinde bir düzlüktür. Takribi 965 yılında Basra'da doğan İbnü'l- Heysem hayatının büyük bir bölümünü Mısır'da geçirdi ve 1039 yılında burada vefat etti. İbnü'l- Heysem'in yazdığı yüze yakın eserden yaklaşık elli beş tanesi günümüze ulaşmıştır ki, hepsi matematik, astronomi ve optik alanlarıyla ilişkilidir. Dünyanın optik alanındaki en önde gelen araştırmacılardan olan İbnü'l- Heysem'in Optik Kitabı adlı eseri Avrupa bilimine önemli ölçüde etki etti.
ARZACHEL, ismini 1100 yılında ölen Zerkâlî'den alan bir düzlüktür. Diğer astronomlarla birlikte Müslüman İspanyasında çalışana Zerkâlî , ünlü Tuleytula Tablolarını hazırlamıştır. Eserlerinin Kopernik'e ilham vermiş olabileceği düşünülmektedir.
GEBER, ismini 1145 yılında ölen Câbir bin Eflah'tan alan yassı ve dairesel düzlüktür. Cabir, bugün torketum adıyla bilinen ve gök koordinatlarını ölçmekte kullanılan ilk taşınabilir gök küresini tasarlayan Arap kökenli İspanyol bilim insanıdır.
Nureddin bin İshak Bitruci
ALPETRAGIUS, ismini Fas'ta doğan, Sevilla'de çalışan ve 1204 civarında ölen Nureddin bin İshak Bitruci'den alan bir kraterdir. Bitruci , Batlamyus'un gezegen hareketleri sistemini değiştirmek için çok çalıştı. Ancak muvaffak olamadı. Bitruci'nin Astronomi Üzerine adlı eseri, Latince tercümesi sayesinde 13'üncü yüzyıl Avrupası'nda oldukça tanınmıştır.